Autarc drijvend expopaviljoen speelt in op klimaatverandering

Autarc, het drijvende, duurzame en autarkische expo- en kantoorpaviljoen

 

 

Autarc, het drijvende, duurzame en autarkische expo- en kantoorpaviljoen speelt in op Klimaatverandering en zoekt daarvoor toeleveranciers.

De naam verwijst naar de ambitie van de initiatiefnemers: een versmelting van architectuur, autarkie (Grieks voor zelfvoorziening) en de ark als symbool van een nieuwe begin. Autarc, ontworpen door Paul de Ruiter, is 22 meter lang, vier meter hoog en zes meter breed en heeft de vorm van een gevouwen taco, volgens  Ing. Syto Goslinga, RM directeur van De Bouwer & Partners.  “Aan boord van de Autarc is geen aansluiting op het elektriciteitsnet, waterleiding of riolering; het geheel draait op waterstof. Een wereldprimeur.”

Sponsors in natura en geld

De partijen die in de eerste fase nu anderhalf jaar samenwerken met morele steun van Bouwend Nederland zijn: De Bouwer & Partners, HVL, Wolters & Dros, architectenbureau Paul de Ruiter, Deerns, DHV, Verosol, FacilitylinQ, NEMO en ECN. De deelnemers leverden tot nu toe gratis hun expertise. Zo nemen de TBI-dochters HVL en Wolters&Dros, die het elektrotechnische en werktuigbouwkundige deel van Autarc voor hun rekening nemen, hun eigen keten mee. Zij hebben hun toeleveranciers aangesproken om voor minstens eenzelfde bedrag in natura of geld garant te staan. Het gehele project is begroot op twee miljoen euro, waarvan 1,7 miljoen reeds gedekt is. Er rest nog een bedrag van drie ton, dat gefinancierd moet worden.

 CO²-neutraal bouwmateriaal

De technische en bouwkundige kant is afgedekt en de komende maanden staan in het teken van de materialisatie. Autarc is op zoek naar toeleveranciers in staal, glas, aluminium, isolatie, hout, sanitair, keuken en cement. Voorwaarden tot deelname zijn: de materialen moeten duurzaam, innovatief en als het kan CO²-neutraal zijn. Alles the state of the art en tegen normale prijzen geleverd, bij voorkeur met gesloten beurs. Dit in ruil voor publiciteit, filmpjes over de installatie of de toepassing van het geleverde product op YouTube, en de mogelijkheid klanten te ontvangen en rond te leiden op de Autarc. “Met het deelnemen aan zo’n hoogwaardige pilot geef je op zich al je visitekaartje af.”

Breaam

Na onderzoek koos Autarc gekozen voor het Breaamkeurmerk van Dutch Green Building Council. “Breaam kijkt breed en beoordeelt bijvoorbeeld locatie, innovatie en energieverbruik en –efficiency. We gaan voor de hoogste kwalificatie Breaam Outstanding! Autarc heeft een opwaartse spiraal veroorzaakt van vernieuwing en inventiviteit, waarin we elkaar soms wel een beetje gek maken door met de allerlaatste snufjes tegen elkaar op te bieden.” De plannen en ambities van Autarc zingen rondom op de markt. Zo sprak Goslinga met de cementproducent Holcim, die bereid is tegen normale prijs nagenoeg CO²-neutraal cement te leveren. Mocht dat niet doorgaan, dan heeft VNC als cement koepel beloofd het cement te leveren.

Klimaatverandering

Ook met Corus is gesproken. “Maar materialisatie en de keuze van toeleveranciers vallen onder de verantwoordelijkheid van de hoofdaannemer en daar is Autarc nog naar op zoek.” Met zijn drie kanten glas en de weerkaatsing van het water is de zonverwachting bij de Autarc extreem. In het begin stond er daarom donkerkleurig glas voor de drie kanten in het ontwerp. “Maar dan zit je de hele dag achter een zonnebril.” De oplossing biedt de firma Verosol, met het EnviroScreen. Het bedrijf zocht een klein object met veel glas en zonbelasting om zijn uitvinding – een zonwering voor binnenshuis van transparant gemetalliseerd textiel dat sterk warmtewerend werkt zonder dat dit ten koste gaat van het uitzicht – te laten zien. “Dat is nou zo’n showcase van innovatie waar Autarc een demonstratie- en marketingplatform voor wil zijn.”

Autarc

Het opwekken van energie met zonnecollectoren of windturbines is onderhevig aan het seizoens- en dag -en nachtritme. Waar berg je het surplus op om dit op het gewenste moment aan te spreken voor gebruik? Het bedrijf ECN zag Autarc als een kleinschalige installatie van waterstofopslag voor dagelijks gebruik in de toekomst. Omdat het bij Autarc om hooguit 7 bar gaat, hebben de brandweer en het klimaatbureau van de gemeente Amsterdam het goedgekeurd. “Vanaf het moment dat we aanmeren in mei 2011 bij NEMO, zullen via een LED-gevel op de enige niet glazen zijde van Autarc de data verschijnen over de energiehuishouding aan boord. Een wens van ECN, om te bewijzen dat de toepassing van waterstof in het dagelijkse leven kan, en schoon en energie-efficiënt is. Alle onderdelen van de installatie krijgen een sensor die data doorgeeft van opgewekte en gebruikte energie, surplus, klimaatinformatie tot water- , kamer- en daktemperatuur.”

Désirée Crommelin
© duurzaamplus.nl
Eerder verschenen in Bouwformatie

Autarc © Paul de RuiterGeef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.