Met groengas rijdt u goedkoop en schoon op poep en plas

© Orangegas
Orangegas is groengas, of beter gezegd bruingas, want je rijdt op poep en plas. Dit biologische gas is oneindig, bijna CO2-neutraal, schoner, stiller en goedkoper dan fossiele brandstoffen aardgas, benzine, LPG of diesel. “Grootvervoerders gebruiken al Orangegas bij de vergroening van hun vloot. Van de afvalinzamelaars die op groengas rijden, tankt 80% bij ons en je ziet ook steeds vaker busjes met leerlingenvervoer, koeriers, taxi’s en gemeentelijke vervoersbedrijven rijden op dit gas. Zo dragen we bij aan de vergroening van mobiliteit in Nederland.”
Oneindig en schoon
Stiller
Ervaring leert dat het rijden op gas nog andere voordelen heeft met name in het vrachtverkeer. Het is veel stiller dan diesel, dus mogen vrachtauto’s nog laat in de stad en bebouwde kom rijden. Dit is tijdswinst voor verladers in het foerageren van winkels en horeca, die steeds later sluiten. Maar ook voor chauffeurs van afvalophaaldiensten. Zij kunnen nu met minder lawaai voor hen de hun omgeving met het raam open – en dus met beter zicht in drukke of nauwe straten manoeuvreren.
Orangegas wordt door vergisting verkregen uit poep en plas, huisvuil, overige natte fractie van niet zakelijk huisvuil en uit resten van de voedingsindustrie. “Het industriële afval uit de voedingsindustrie is niet meer voor consumptie te gebruiken en vormt dus géén bedreiging voor de voedselvoorziening hier of elders,” benadrukt Pelle Schlichting, directeur van Orangegas.
Door haar bronnen van herkomst is biologische gas jóng gas en onuitputtelijk als grondstof! Daarmee onderscheidt het zich van aardgas dat door de eeuwen heen ontstaan is, eindig is en waarvan de winning zulke schokkende gevolgen heeft in Noord-Groningen. Terwijl groengas een niet-fossiele brandstof is en 75 procent minder CO2 uitstoot dan benzine, is aardgas een fossiele brandstof met slechts twintig procent minder CO2-uitstoot. En het aardgas raakt ook nog eens op. Hoewel we dat nog niet allemaal onder ogen willen zien, de Oekraïense crisis en de spanningen in het Midden Oosten en in Afrikaanse landen – onze olieleveranciers ten spijt.
“Ik bedank mijn toehoorders altijd hartelijk voor hun bijdrage aan ons product”
Poep en plas
Biologisch gas zoals Orangegas wordt elke dag weer gewonnen uit een ononderbroken stroom van poep en plas, ons eigen riool. “Ik bedank mijn toehoorders altijd hartelijk voor hun bijdrage aan ons product”, vertelt de directeur van Orangegas lachend. “Met de verwerking tot oneindig, schoon autogas levert ons gas een toegevoegde waarde en draagt zo bij aan de noodzakelijke vergroening van mobiliteit, nog steeds een van de grootste vervuilers. Ons gas is zo goed als CO2-neutraal, stoot 75 procent minder CO2 dan benzine uit, 95 procent minder NOx dan diesel en minder fijnstof.” Zeker in een doorvoerland als Nederland is de vervuiling voor de bewoners onevenwichtig groot.
In de opsomming van bronnen van herkomst van Schlichting ontbreekt mest. “We zijn niet principieel tègen mest als grondstof, maar wel vóór dierenwelzijn en er zijn voor ons nog genoeg andere bronnen dichterbij huis.”
“Wij zijn de dieselvervanger.”
Lokaal
Nationale gasnet
Het gebruik van de reguliere gasnet is efficiënt en garandeert de balans in vraag en aanbod voor leveranciers en gebruikers, ook van groengas. Over deze hoofdinfrastructuur van gas gaat zoveel ander gas: uit Slochteren, Noorwegen of groengas uit Nederland van Orangegas en haar concurrenten. “Het net ligt er. We hoeven niets aan te leggen en dat is kostenbesparend en welkom bij zo’n nieuw product als Orangegas.”
Orangegas is lokaal gewonnen gas waarvan de vergisters bij de plaatselijke afvalverwerking, waterschap of industrie staan. “Hoewel ons gas wordt ingespoten in het gewone aardgasnetwerk is dit lokale accent in de productie heel belangrijk. Het geeft zelfs een groen imago aan lokale pomphouders en de gemeenten waarin die pompstations liggen. Veelal zijn het familiebedrijven die licentiehouder zijn van grote olieproducenten en die meerdere tankstations in de regio bezitten.”
Dat er lokaal groengas uitkomt, merkt de automobilist niet. De vulzuil van groengas ziet de slang en het vulpistool er iets anders uit èn het aan- en afkoppelen van het vulpistool is schoon en eenvoudig. Het tanken van groengas neemt even veel tijd als het tanken van benzine of diesel.
Groengas of aardgas? Het is net als met groene stroom in feite een boekhoudkundige zaak binnen de Nederlandse gasleveranties, waarbij het aandeel biologisch gewonnen gas gestaag groeit. Door middel van certificaten, net als bij groene stroom, kun je groengas tanken bij onder andere Orangegas. De financieel directeur wijst er uitdrukkelijk op dat Orangegas alleen gas levert uit Nederland, dus niet zoals bij groene stroom, ook uit Duitsland of andere EU-staten!
Aandeelhouders
Orangegas, de groenste
Toen Orangegas begon, was het gemakkelijker aan geld voor langdurige investeringen te komen dan nu. Met Marcel Borger, zijn zwager en compagnon en zeer ervaren in het bouwen van tankstations, begon hij – van huis uit bankier – dit bedrijf. “We zagen éérst de kansen van rijden op gas, maar in loop der jaren denken en worden we steeds groener. Je kunt hiermee echt hét verschil maken!” Wij zijn nu de groenste in de markt en komen onze garantie van oorsprong zo goed mogelijk na. Voor iemand die als bankier is opgeleid, ben ik best fanatiek groen”.
Ten tijde van het overnamegeweld rondom ABN AMRO nu zes jaar geleden wist Orangegas op basis van een subsidie van Agentschap NL bij de Rabobank een lening te krijgen voor haar eerste tankstation. “Ik had eerder een tankstation dan een auto!” bekent Schlichting. Een jong bedrijf als Orangegas heeft geld nodig voor langetermijn investeringen in een tijd dat de banken juist in kortetermijn investeringen denken. Dus om te groeien zijn Stichting Doen en G.P. Groot – een bedrijf met vestigingen in Noord en West Nederland voor inzameling, scheiding en recycling van afval – de komende jaren als aandeelhouder toegetreden. Met het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEf) is Orangegas een nieuwe joint venture voor de metropool regio Amsterdam aangegaan.
De komende twee jaar moet het netwerk van Orangegas tankstations van 50 naar 70 groeien. “Nee, we gaan voorlopig niet naar het buitenland uitbreiden, ondanks verzoeken daartoe. Ik zie meer mogelijkheden in Nederland met uitbreiding van de infrastructuur van ons gasproductie en in tanklocaties. Daarnaast zoeken we naar meer synergie in aanbod van andere groene energiedragers zoals CO2, elektriciteit, LBG (Liquid Bio Gas) en waterstof.“
“Ik had eerder een tankstation dan een auto!”
Zeecontainers
Op dit moment zijn er in Nederland 135 groengas- en aardgas-tankstations: CNG Net, dochter van Ballast Nedam heeft er 52, Orangegas 50, Fuwell zeven en de resterende locaties zijn individuele initiatieven. De Orangegas-tanklocaties zijn op bestaande tankstations, die de bekende merken voeren en waarvan de licentie vaak in handen is van een familiebedrijf met verschillende tankstations. Bij het tanken van groengas houd je schone handen en het gas stinkt niet. Het heeft verder wel de dezelfde risico’s als benzine en aardgas bij het tanken. Er zijn geen strengere eisen aan de afstanden tussen aardgas/groengastankstations en omringende bebouwing.
Er is steeds meer vraag naar groengas en dat geeft extra klandizie op de tankstations, maar ook die vandaag de dag zeer gewilde groene uitstraling in de sector.
Hoe ziet een tanklocatie van Orangegas eruit? De pomp en andere machinerie staan in een zeecontainer. De gasleiding zelf naar het reguliere gasnet ligt onder de grond. Verderop – meer in de bewoonde wereld, dus als onderdeel van het bestaande benzinestation – staat voor de gebruiker de vulzuil met slang en vulpistool. “Een stand alone Orangegas-tanklocatie, een niet openbare station is niet aantrekkelijk voor de Nederlandse automobilist, want die staan op plaatsen waar jij en ik niet rijden. De grootste – we hebben er vijf – staat diep de Amsterdamse haven in recht tegenover het Amsterdams afvalverwerker AEB (Afval Energie Bedrijf), een van onze gasproducenten, waar haar vrachtwagens en de auto’s van Waternet kunnen tanken.” Orangegas wordt steeds vaker benaderd door grootgebruikers en bedrijfsterreinen voor een eigen groengastanklocatie.“
Impressie van een proefrit
Hoe rijdt groengas? Net als een gewone auto op benzine! zo blijkt tijdens een proefrit in een Audi A3 g-tron. Bij een rondje om de auto zie je al direct dat de uitlaat heel subtiel is weggewerkt onder de bumper. Dan lijkt deze hybride versie in ieder geval al schoner.
Maar waarom op groengas rijden? Veelal valt de keuze op een auto op groengas vanwege de belastingvoordelen, minder vanwege groene principes. De groene voordelen van rijden op groengas zijn: het gas is zo goed als CO2-neutraal, stoot 75 procent minder CO2 uit dan benzine, 95 procent minder NOx dan diesel en ook nog eens minder fijnstof. Daarom heeft de fiscus het rijden op groengas aantrekkelijk gemaakt: Je betaalt geen bpm bij aankoop en de bijtelling over de cataloguswaarde is veertien procent in plaats van twintig procent bij de benzine-versie. Maar je betaalt wel wegenbelasting! Met gewoon soepel rijden in een Audi A3 g-tron, rijd je 1 op 27: voor vijftien euro 180 km op benzine, 309 km op diesel en 400 km op groengas, zo rekent de brochure je voor.
Audi is een van de automerken van de Duitse autofabrikant Volkswagen AG, die zowel in de Dow Jones Sustainability Index World als in die van Europa staat genoteerd. In 2013 voerde VAG de lijst aan van de meest duurzaam automobielfabrikanten. Het bedrijf werkt er hard aan om zowel intern – haar eigen productieproces als extern – de hele waardeketen te verduurzamen.
Een voorlopig nadeel van het rijden op groengas is het nog beperkte aantal tankpunten.
www.orangegas.nl
Désirée Crommelin*
© duurzaamplus.nl
*met dank aan Tom Borst
Geef een reactie