Shell met brains en billions op naar duurzaam energiebedrijf

Shell met brains en billions op naar een duurzaam energiebedrijf

Shell heeft de brains en billions om een duurzaam energiebedrijf te worden. Volgens Robert Kleiburg, oud-Shell, nu onderzoeker bij ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland), heeft Shell de hersenen in huis om anders, innovatief en duurzaam te gaan ondernemen. Hij noemt drie kernkwaliteiten, die het huidige energiebedrijf kan inzetten voor hernieuwbare, schone energieopwekking in plaats van vervuilende olie- en gasprojecten, waarvan het oppompen steeds gecompliceerder en dus kostbaarder wordt. “Shell is onder de wereldspelers op de markt van fossiele brandstoffen de meest innovatieve en geëigende speler om juist die stap naar duurzame energiebronnen te maken.”

Kernkwaliteiten Shell:

Stel, Shell zet haar expertise in
1. Off shore in om innovatieve windparken te bouwen in plaats van om op zoek te gaan naar nieuwe,  moeilijk toegankelijk op te pompen olie of gas op zee
2. Meervoudige biomassa-stromen in om via cascadering hoogwaardige grondstoffen aan biomassa te onttrekken  zoals mineralen, eiwitten en vezels, die in de voedselindustrie worden verwerkt. Vervolgens kan Shell uit het restproduct via vergisting, vergassing en raffinage duurzame energie winnen in de vorm van hernieuwbaar gas.
3. Grootschalig projecten in om zonne-energieparken te bouwen en te exploiteren
4. Technologieën als waterstof, opslag en Carbon Capture Storage
dan toont Shell zich een maatschappelijk verantwoorde onderneming, die oog heeft voor de duurzame ontwikkelingen in de markt en kan zij de gevreesde carbon bubble voor zijn.

Lees de resolutie van Follow This 

Duurzaam per 24 mei 2016

Shell met brains en billions op naar een duurzaam energiebedrijf

©Follow This

“Hoe langer je wacht hoe duurder het wordt”, stelt Rens van Tilburg, onderzoeker Sustainable Finance Lab (UvU). De klimaatafspraken van 196 landen in Parijs hangen boven de markt, waar vraag en aanbod van hernieuwbare energie sterk groeit. Wil je over 20 jaar nog een speler van betekenis zijn op de energiemarkt, dan moet het stuur rigoureus om. “Transitie neemt tijd, maar een besluit daartoe is een kwestie van hier en nu”, is zijn boodschap. Daarom stemmen op de volgende aandeelhoudersvergadering van Shell alle aandeelhouders over een revolutionair agendapunt: “Shell wordt een duurzaam energiebedrijf.” Mark van Baal, energiejournalist en oprichter van Follow This heeft deze resolutie als aandeelhouder op de agenda gezet. Follow This, de beweging van activistische aandeelhouders, die wil dat Shell de wereldwijde overgang naar duurzame energie versnelt,  zoekt steun bij de Nederlandse pensioenfondsen die nog niet allemaal  overtuigd zijn.  Liset Meddens, nationaal coördinator Fosselvrij NL 350.org weet uit ervaring dat een beweging van onderop het verschil kan maken zoals Wij willen een fossielvrij pensioenbij het ABP  laat zien.  “De aandeelhouders  – klein en groot- verenigd in Follow This gaan het verschil maken op de aandeelhoudersvergadering op dinsdag 24 mei 2016!”
Follow This

Een korte impressie van het debat Shell wordt duurzaam in Pakhuis de Zwijger
© Désirée Crommelin

foto Mark van Baal, Follow This
fotografie: Vankeulengroep



Geef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.