Broodfonds: coöperatieve arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor zzp-er
Een Broodfonds is een coöperatieve arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor zelfstandige ondernemers, die ervoor zorgt dat er tijdens ziekte toch brood op de plank is. Het is een maatschappelijk verantwoord en betaalbaar alternatief voor vergelijkbare verzekeringen op de vrije markt. Deelnemers in een Broodfonds houden controle over hun geld. Het is en blijft hun geld.
Nieuwe economie
Solidair, een samenwerkingsverband van gelijkgestemde zzp-ers begon vijf jaar geleden zijn Broodfonds. Daarin staan de leden elkaar in tijden van ziekte financieel bij met een schenking. “Het past in ons streven naar een alternatief economisch systeem”, vertellen twee initiatiefnemers van dit Broodfonds, Biba Schoenmaker van adviesbureau Byoi en André Jonkers van De Verandering, bureau voor projectbegeleiding, enthousiast. “Niet alleen de kosten, ook het feit dat je na betaling van de premie je geld kwijt bent en geen zeggenschap hebt over de soort investeringen dat de verzekeraars met je geld doen”, noemt Jonkers één van redenen om onverzekerd rond te lopen. “En dat is niet goed voor jou en je bedrijf”.
Zzp-er: Geld blijft van jou
Een aantal mensen – minimaal 20 en maximaal 50 – die elkaar goed kennen en vertrouwen, kunnen een Broodfonds beginnen. Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen leeftijd, geslacht, beroep of gezondheid. Voorwaarden tot toetreding zijn, dat je minstens een jaar zelfstandig ondernemer bent en van de inkomsten uit het bedrijf leeft. Alle deelnemers betalen eenmalig 350 euro als entreegeld, waarvan de website en de begeleiding door de BroodfondsMakers zoals de initiatiefnemers zich noemen, worden betaald. Daarnaast maakt de deelnemer maandelijks tien euro administratiekosten over plus een bedrag variërend van 30 tot 65 euro. Dit bedrag is afhankelijk van het bedrag dat hij/zij bij ziekte maandelijks zelf als schenking wil ontvangen. Deze schenkingen uit de schenkkring – een woord dat de initiatiefnemers ook zelf verzonnen – variëren van 750 tot 1500 euro per maand.
“Twee keer per jaar kan je het broodfonds verlaten. Je neemt dan je gespaarde geld, minus het aan anderen geschonken geld, weer mee. Iets dat bij een normale verzekeraar niet gebeurt; daar ben je je geld gewoon kwijt.”
Informele vereniging
“En daar ben je anoniem, terwijl we in een Broodfonds elkaar goed kennen. Dus als je de zaak oplicht, nagel je jezelf aan de schandpaal en zet je je goodwill op het spel. Dat laat je als kleine zelfstandige ondernemer wel uit je hoofd.”
Jonkers noemt een Broodfonds een informele vereniging, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en met een eigen bankrekening, in dit geval bij de Triodos Bank. Deze bank paste bij hun principes en was bereid een constructie te bedenken voor de werking van een schenkkring. Ook de belastingdienst werd over het schenkingsrecht door de BroodfondsMakers geraadpleegd en gaf zijn zegen. Zolang de schenking per persoon niet hoger is dan de wettelijke 2.000 euro per jaar. Een Broodfonds werkt als volgt: De deelnemers openen ieder een eigen broodfondsrekening bij de bank. Wordt nu één van de leden ziek, dan meldt die zich bij de coördinatiegroep van zijn Broodfonds. Zij geven vervolgens de door de leden gemachtigde administrateur opdracht van alle rekeningen een bedrag over te maken aan het zieke lid. “Het gaat naar rato om zo’n 20-40 euro per maand, afhankelijk van de door jezelf gewenste schenking.”, stelt Schoenmaker gerust.
Coöperatieve arbeidsongeschiktheidsvoorziening
Er is veel belangstelling voor het Broodfondsconcept. De juridische vorm van de ouderwetse coöperatie past goed in de huidige netwerksamenleving. Het is gebouwd op onderling vertrouwen en de kosten voor de zzp-ers zijn laag, de deelnemer is niet anoniem, heeft controle over zijn fonds en neemt bij vertrek zijn geld weer mee. En natuurlijk krijgen de BroodfondsMakers bij hun presentaties regelmatig de vraag: Wat te doen als iemand de zaak oplicht? “Een vraag die ze vast nog nooit aan hun AO-verzekeraar hebben gesteld!” merkt Schoenmaker glimlachend op.
www.broodfonds.nl
©2011 duurzaamplus.nl
Geef een reactie