Crowdfunding maakt duurzame innovatie mogelijk

PowerPlane®

PowerPlane® (foto: oneplanetcrowd.nl)

Al eens bij jouw plannen voor duurzame innovatie aan crowdfunding gedacht?  Linda Inpijn, marketing coördinator van Oneplanetcrowd.nl, een crowdfunding platform voor duurzame projecten noemt dit financieringsinstrument in haar column voor duurzaamplus.nl bij uitstek geschikt voor duurzame innovatie.

Kickstarter.com

Steeds vaker hoor ik ondernemers verzuchten dat ze bij de bank maar moeilijk aan financiering komen. Ze hebben een fantastisch plan, maar hebben geen startkapitaal. Helaas durven banken het dan vaak niet met je aan. “Al eens aan crowdfunding gedacht?” vraag ik dan aan die ondernemers. Het Eureka-moment komt meestal niet gelijk. Ze hebben er wel eens van gehoord, maar er eigenlijk niet aan gedacht om dat voor hun eigen onderneming toe te passen. Of ze vinden het nieuwe fenomeen nog iets te spannend om zich er aan te wagen. Waarom eigenlijk? Crowdfunding brengt goede ideeën van ondernemers en enthousiaste investeerders/consumenten bij elkaar. In Amerika is het al lang geen nieuws meer. Het succesvolle platform Kickstarter.com is daar inmiddels zelfs dé springplank voor startende ondernemers.

Flexibel model

Het platform waar ik voor werk, Oneplanetcrowd.nl richt zich specifiek op duurzame projecten en heeft een flexibel financieringsmodel. De eerste mogelijkheid is het tegenprestatiemodel. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid als crowd een lening te verstrekken aan de ondernemer en krijg je daar vaak een aantrekkelijker rentepercentage voor terug dan op een spaarrekening. Als laatste optie bieden we ook de converteerbare lening. Dit instrument biedt de crowd de mogelijkheid mede-eigenaar te worden van een onderneming tegen een eerlijke waardering. De crowdfunder stapt in met een lening en kan deze op moment dat er een substantiële investeerder aangetrokken wordt door de ondernemer, omzetten tegen dezelfde voorwaarden mét korting. Zo kun je als crowdfunder genieten van talloze voordelen als jij de eerste bent die de ondernemer steunt.

Succes PowerPlane® of Waka Waka

Succesverhalen in Nederland voor diegenen die crowdfunding wel kennen zijn nog maar mondjesmaat bekend. Crowdfunders die een project steunen op ons platform met hun financiële bijdrage, bewijzen de marktvraag van consumenten. Zo heeft PowerPlane®, een baanbrekende windtechnologie waarmee met een zweefvliegtuig energie opgewekt kan worden, maar liefst 329.000 euro opgehaald op Oneplanetcrowd.nl. En de Waka Waka, een efficiënte lader op zonne-energie haalde 213.000 euro op via ons platform. Het mag duidelijk zijn dat crowdfunding in Nederland booming business is! Het succes zit h’m in de gunfactor, die veel van deze projecten hebben. Naast een goed verhaal, een goed product en goede marketing, is het vooral de sympathie van de crowd die de ondernemer naar de eindstreep brengt.

Voor- en nadelen

Oneplanetcrowd Linda Inpijn

Linda Inpijn

In Nederland gaan er inmiddels al aardig wat miljoenen om in crowdfunding. Oneplanetcrowd.nl haalde sinds de start vorig jaar meer dan zeven ton op. Maar eerlijk is eerlijk: de successen van crowdfunding gaan ook met risico’s gepaard. Investeren in startende ondernemingen is immers risicovol. Dat geldt ook voor crowdfunding. Het kan voorkomen dat ondernemers niet op tijd de tegenprestaties kunnen leveren of niet de verwachte omzet behalen. In dat geval is de crowfunder wel zijn geld kwijt, met mogelijk gezichtsverlies voor de ondernemer als gevolg.
Op Oneplanetcrowd.nl zien we er op toe, dat de ondernemer aan zijn verplichtingen aan de crowd kan voldoen. Je kunt echter dit proces helaas niet volledig dichttimmeren. Wat ik dan ook veelal meegeef aan ondernemers is,  dat je met een crowfundingcampagne aan het pionieren bent. Je zet je zelf in de spotlight, wat best eng kan zijn. Maar naast financiering kun je er ontzettend veel mee winnen: investeerders, nieuwe klanten, ambassadeurs en veel publiciteit. Meer nog dan met de traditionele financieringsvormen. Daarom is het, wellicht niet voor iedere ondernemer, een serieus alternatief op traditionele financiering. Wat denk jij van crowdfunding? Zou jij deze financieringsvorm voor jouw duurzame onderneming inzetten?

Linda Inpijn
www.oneplanetcrowd.nl

 Geef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.