ORGA architect maakt (r)evolutionair biobased bouwen tot businessmodel

Daan Bruggink, oprichter van ORGA architect in Nijmegen heeft biobased bouwen tot een ‘businessmodel’ gemaakt en draagt dat model vol enthousiasme uit. Tijdens de BouwBeurs ontving hij daarvoor De Nederlandse Bouwprijs voor Jong Talent 2013. Een gesprek met de winnaar over zijn inspiratie, ideeën en succes in deze zware tijden voor de traditionele bouw.
Evolutie als leidraad
“De evolutie is mijn inspiratiebron bij het ontwerpen. Je kunt van de natuur zo veel leren wat betreft techniek, vorm en materialen. Al tekenend draagt het ontwerp met nieuwe technische oplossingen, vormgeving of materialen weer bij tot een volgende stap in de evolutie.” In het begin keek de bouwwereld hoofdschuddend naar zijn ontwerpen. Allemaal leuk en aardig, maar die duurzame oplossingen kosten extra geld, zag je ze denken. Maar: “Het tegendeel is waar!”
Biobased bouwen goedkoper
In hun offertes berekenen traditioneel werkende aannemers , zo merkt ORGA architect, tien tot dertig procent risico-opslag op ecologische materialen, die ze niet kennen en waarvoor ze dus expertise moeten inkopen. “Gezien onze ervaring in biobased bouwen zijn we met ORGA Bouw in ieder geval dat percentage goedkoper”, merkt Bruggink lachend op. Hij ziet zichzelf niet als concurrent van deze risicomijdende aannemers, die zo snel en goedkoop mogelijk iets willen bouwen. “Mijn belang is dat van de opdrachtgever, die kiest voor modern ecologisch bouwen en dat selecteert zich aan de poort.” In een nabije toekomst komen er nog ORGA Groen voor tuinontwerp, ORGA Binnen voor interieurontwerp en ORGA Project voor projectontwikkeling bij. Een totaal biobased concept. Zo ver is het nóg niet, verzekert Bruggink.
Gebruiksvriendelijkheid en woongenot
Biobased bouwen is hip. “Die alliteratie bekt beter dan het formele ecologisch of circulair bouwen. Het is helemaal de trend voor generatie C(onnected) van Caring, Community, Closeness, Creativity, Complexity, Communication en Content.”
De specifieke ecologische manier van bouwen noemt Bruggink het liefst biobased bouwen. Mensen kopen tegenwoordig een huis om er in te wonen, om er oud te worden en niet langer als investering in hun volgende huis. Ze willen dus weten wat er allemaal inzit, welke materialen er gebruikt zijn, waarvan deze gemaakt zijn, hoe ze zich houden en hoe energiebesparend ze zijn. Het gaat over gebruiksvriendelijkheid en woongenot. Het is ten slotte hún thuis!
Gemeenschappelijk bouwen en wonen
Wensen en keuze komen tegenwoordig vaak voort uit iets gemeenschappelijks, of het nu gaat om samenwonen, samen spelen, samen bouwen of samen betalen. Bruggink illustreert deze trend met de Woonzorg-appartementen De Wende in Overasselt en de scoutingARK in Wijchen. In Overasselt verbouwde ORGA architect in opdracht een grote boerderij met bijgebouwen in een aantal appartementen, waar drie generaties binnenkort naast elkaar gaan wonen.
Voor scouting Wijchen ontwierp ORGA architect de scoutingARK, die vervolgens met de hulp van het leger werd gebouwd. “Heel stoer en volgens mij iets uniek, deze inspanningen van het leger. Maar het is goed voor het contact met de samenleving en voor team- en imagobuilding met al die berichten, foto’s en filmpjes op Facebook en YouTube. Helemaal generatie C.”
Het nieuwe bouwen
In de huidige recessie krijgen creativiteit en ideeën weer een kans. Grenzen vervagen bij het nieuwe bouwen door netwerken van creatieven en doeners. Zo ontdekte hij op zoek naar biobased oplossingen voor gevelbedekking Nova Lignum’s innovatieve gevelbekleding van onder hoge druk en temperatuur versteende auberginevezels. “Zo werkt het netwerken!” Bruggink ziet nu al dat verduurzaming van de economie veel niéuwe banen oplevert en zal gaan opleveren. Met de nadruk op nieuw, want het gaat over innovatie van producten en processen. Nederland met een sterke chemische industrie kan daarvan profiteren. Binnen de EU gaat al zo’n 450 miljard euro per jaar om in verduurzaming.
“Vaarwel STARchitecten; welkom not-architecten! en dé architect wordt zelf projectontwikkelaar en aannemer!”
Talent met toekomst zijn de creatieven en not-architecten
Met grote stelligheid voorspelt Bruggink opzienbarende verschuivingen in wie welke rol gaat spelen in de bouwwereld. hij ziet het al gebeuren: “Mega-projecten van de STARchitecten als Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Santiago Calatrava spreken in deze tijd niet meer aan. Kleinschaligheid, gemeenschappelijkheid, crowdfunding en netwerken is wat de generatie C zoekt en vindt. Kijk naar not-architectenbureau ZUS (Zones Urbaines Sensibles). Dat bouwt met crowdfunding – waarbij iedereen een plank krijgt met zijn naam, trouwdatum of andere boodschap erop gegraveerd – de Luchtsingel in Rotterdam. Dit soort plannen en de uitvoering ervan maakt not-architecten tot architecten.“
Nieuw leven in oude woonwijken
Maar ook architecten zelf gaan op zoek naar projecten. Zo brengen ze nieuw leven in bestaande oude woonwijken en leegstaande kantoorpanden. Voorwaarde daarvoor is volgens hem wel dat de overheid minder bureaucratisch wordt en bestemmingsplannen loslaat. “Veranderen is en blijft, moeilijk ook voor de traditionele bouwbedrijven. Zo’n moloch krijg je niet gemakkelijk in beweging, maar ze hebben geen keuze. Duurzaamheid doe je er niet even naast en geldt ook niet meer als USP in een economie, die circulair wordt.”
Verschenen in Bouwformatie
© Désirée Crommelin
foto’s ScoutingARK Wijchen en Daan Bruggink ©ORGA architect
Geef een reactie