Duurzaam houten kerkje Doopsgezinde gemeente op Mennorode

het duurzaam houten kerk doopsgezinde gemeente in ’t bos op Mennorode, haar conferentiecentrum in Elspeet werd door FARO Architecten ontworpen volgens doopsgezinde tradities waar duurzaamheid, de mens en ruimte voor ontmoeting centraal staan. De eerste doopsgezinde kerken waren schuur- of schuilkerken: eenvoudige ontmoetingsruimten waar men samenkwam rondom de Bijbel. Dit eigentijdse schuur-achtige kerkje verwijst in uiterlijk, soberheid en eenvoud naar die tijd.
Hergebruikte kloostervloer
Het kerkje bestaat 100% uit hout. De binnen-afwerking bestaat uit tweedehands vloerdelen afkomstig uit een oud klooster. De buitenzijde en het dak zijn bekleed van shingels van Frans acacia, duurzaam geteeld in snoeibossen en waar dus geen boom voor is omgehakt. De wanden en het dak zijn geïsoleerd met vlasdekens.
Om de relatie met zijn bosrijke omgeving te versterken is de achtergevel met een glaswand zo veel mogelijk open gehouden. Daarmee profiteert men binnen in het kerkje tijdens de herfst, winter en lente van passieve zonne-energie. Aanvullende verwarming zal van warmte-koude-opslag komen.
Houtprijs 2012
Het kerkje is genomineerd voor de Houtprijs 2012, waar aandacht voor duurzaamheid, levensduur, milieubelasting, en materiaalselectie belangrijk. De winnaar wordt bekend gemaakt op de Nationale Houtdag op 28 november.
21 november, 2012
Désirée Crommelin
©2012 duurzaamplus.nl
Kerkje Mennorode ©FARO Architecten
Geef een antwoord