Bioplastics gemaakt van natuurlijke reststromen de èchte heroes!

Bioplastics worden van natuurlijke reststromen gemaakt, zijn afbreekbaar en echt niet duurder. Waarom niet al dat geld van die plastic heroes besteden aan de productie van bioplastic verpakkingsmaterialen? Dus voor dìe afbraak hoef je niet meer te betalen!

Plastic tas in de ban

Hèt goede voornemen van de Italianen voor 2011 was niet hun premier Silvio Berlusconi, maar de plastic zak in de ban te doen. De woordvoerster van WWF in Italië, Eva Alessi rekende de BBC voor dat de Italiaanse consument jaarlijks zo’n 400 plastic tassen gebruikt. Dit is totaal twintig miljard, ruim 25 procent van alle gebruikte en geproduceerde plastic tassen in Europa! Volgens Lieselot Meelker van het WNF, de Nederlandse poot van het WWF is de situatie in Nederland heel anders. “Hier worden vaker eigen tassen en kratten gebruikt bij het boodschappendoen. Maar zo’n actie als in Italië steunt WNF van harte, wanneer je alleen al denkt aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en van die plastic soep in onze wereldzeeën!”

 Tassenbol

Tassenbol

Tassenbol

De Nederlandse consument lijkt meer uit kostenoverweging dan uit milieuvriendelijkheid te kiezen voor het hergebruik van de door hem zelf meegebrachte plastic tas dan voor een bioplastic tas, die hij bij de kassa kan kopen. “De consument heeft nu die keuze”, zo claimen de supermarkten die tegelijkertijd beweren geen gratis hemdzakjes meer aan te bieden. De realiteit is anders. Vanochtend lag er nog een stapel van die flinterdunne zakjes bij de kassa van mijn plaatselijke super. Schattingen, want het Nederlands bedrijfsleven geeft liever geen inzicht in de cijfers, van de jaarlijks gratis geleverde plastic tassen bedragen één miljard. De helft daarvan wordt in de supermarkten verstrekt.  Direct hergebruik van plastic zakken is een praktische tussenoplossing om de ongelimiteerde toevloed van deze niet-afbreekbare plastic zakken te stoppen. Een populaire manier is via de Tassenbol, een initiatief van Caroli Buitenhuis. In de Tassenbol die vlakbij de kassa staat, stopt je je overtollige schone plastic tassen. Als iemand dan bij het inpakken van zijn boodschappen een plastic tas nodig hebt, kan hij die zo uit de Tassenbol pakken in plaats voor één te moeten betalen.

 “Er staan nu in Nederland al honderden Tassenbollen bij natuurwinkels, bij Jumbo’s etc.”

 Plastic heroes = niet groen

In Nederland bestaat het overheidsbeleid uit intentieverklaringen van belanghebbende marktpartijen, iets dat past in het niet-groene beleid van het huidige kabinet. Natuurlijk is de plastic hero, een initiatief van Nedvang (Nederland Van Afval Naar Grondstof), een loffelijk streven. Hiermee wordt op kosten van de fabrikanten van verpakte producten het door de consument teruggebrachte plastic gerecycled. De discussie of de marktpartijen zich wel aan de afspraken houden en een groot gedeelte ervan toch laten verbranden in Duitsland, is mijns inziens een achterhoedegevecht. Waarom niet al dat geld van die plastic helden besteden aan bioplastic verpakkingsmaterialen?

Bio Futura

“Overheden, instellingen en bedrijven bestellen bij ons een bioplastic tas voor hun goodiebag op grootschalige en representatieve manifestaties. Daarmee willen ze dan graag hun visitekaartje van duurzaamheid afgeven.”

Bioplastic is niet echt duurder, want het wordt van natuurlijke reststromen gemaakt en is gemakkelijk afbreekbaar. Dus voor die afbraak hoeft niet meer worden betaald! Toch betaal je nu nog bij aanschaf van een bioplastic tas nu wat meer. Dat zal veranderen als de industrie – en de overheden – de voordelen van duurzaamheid onder ogen willen zien en bioplastic als vanzelfsprekend gaan invoeren. Massaproductie zal de prijs en het milieu goed doen.

BioFutura's biobagmais

BioFutura’s biobagmais

 “Onze tassen worden van maïszetmeel gemaakt. En wel van een inferieur restproduct van maïs. De productie concurreert dus niet met voedselvoorziening”, stelt Wouter Moekotte, eigenaar van Bio Futura direct gerust. Hoewel de productie nog te kleinschalig is om een commercieel alternatief te zijn voor de polyethyleen plastic boodschappentas, zie je wel grootgebruikers er goede sier mee maken.

www.tassenbol.nl
www.biofutura.nl 

Désirée Crommelin
©2011 duurzaamplus.nl

 



Geef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.