Landmarkt aan de A10 verkoopt producten van lokale leveranciers

Bij Landmarkt aan de Amsterdamse Ring koop je groenten en fruit van lokale leveranciers naast alledaagse levensmiddelen van de bekende A-merken.  Het grootschalige concept van deze supermarktketen in wording, biedt de boer een goede prijs – 60% van de verkoopprijs – en de klant scherpgeprijsde producten.

Duurzaam naast normaal

“En het werkt!” vertelt de commerciële manager trots. “Vorige week was Coca Cola in de aanbieding. En wat zie je? Het biologische appelsap van een lokale producent, de firma Vink dat in het schap ernaast stond, verkocht veel beter dan de frisdrank. Die keuze heeft de klant bij ons.”

Begin april opende Landmarkt Amsterdam aan de Schellingwouderdijk in het groene, oude Noord-Hollandse polderlandschap zijn deuren in een voormalige kas. Het verkeer op de A10 raast er vlak langs en je vraagt je af: Wat doen boerenproducten op deze Ikea-achtige locatie?Thijs van Banning, commercieel manager en een van de initiatiefnemers legt het vernieuwende marketingconcept van Landmarkt uit. “Landmarkt is een moderne supermarkt voor iedereen, waar je regionale en ambachtelijke producten naast alledaagse levensmiddelen kunt kopen. We geloven in scherpe prijzen door grootschaligheid, willen gemakkelijk te bereiken zijn en uitdrukkelijk geen eilandje zijn waar alleen groene, biologische of ecologische producten te koop zijn.” De winkel is dagelijks van acht tot acht open en het daarbij behorende restaurant, waar je voor een schappelijke prijs lekker kan eten, zelfs tot 22.00 uur. Door de week zie je hier de mensen uit de omliggende dorpen of automobilisten, die even van de A10 afslaan om er hun boodschappen doen.

“In het weekend zie je net als op de meubelboulevard veel mensen die van een bezoek aan ons een familie-uitje maken en samen blijven eten.”

 

Minder afval

Het gaat bij Landmarkt weer om het verhaal over het product: Waar komt dit vandaan? Is het van dit seizoen en hoe bereid je het? Maar ook over hoe ga je met elkaar om? “Onze boeren en leveranciers vertellen de klant graag over hun product. Wij, als Landmarkt streven naar duurzame relaties met leveranciers in de regio. Dus niet steeds die wisselende contacten op jacht naar de scherpste prijs. Zo komen we gezamenlijk tot scherp geprijsde verse en ambachtelijke producten. Dat is goed voor de klant, de boer, de molenaar, de slager, visboer of bakker en voor Landmarkt.” De klant kan naar eigen behoefte zelf groente en fruit afwegen. “Dan hoeven de klant en wij in de winkel minder weg te gooien en dat scheelt ook nog eens verpakkingsmateriaal. Al die plastic voorverpakkingen in de gewone supers zorgen toch voor een berg afval.”

Lokale leveranciers krijgen 60% van de verkoopprijs

Op de overdekte markt hebben een ambachtelijke bakker, slager, kaasboer en visboer dagelijks hun vaste plek. “Zij zijn onze partners en hebben veel geïnvesteerd in deze nieuwe aanpak. Voor hen is het weer belangrijk hun verhaal over hun ambacht en hun producten te vertellen.” Daarnaast heeft Landmarkt zich verzekerd van 35 boeren als leveranciers van groente en fruit en vijftien producenten van ambachtelijke producten, zoals van honing, stroopwafels, appelsap of meel. Het bedrijf haalt de producten zelf bij zijn leveranciers op. De groente- en fruitafdeling wordt door de seizoenen heen grotendeels door de boeren uit de omgeving voorzien. Deze boeren krijgen bij Landmarkt 60% van de verkoopprijs. “Dat is veel meer dan elders waar er een tussenhandelaar tussen zit of hen een inkoopprijs van ongeveer 30% van de uiteindelijke prijs die de klant betaalt, wordt geboden of beter gezegd wordt gedicteerd door de grote supermarktketens.”

Landmarkt aan de A1In het begin heeft Landmarkt hard moeten zoeken naar leveranciers, die met hen in zee wilden gaan. “Het was iets nieuws. Maar nu staan ònze boeren zaterdag hier buiten met hun producten, ontmoeten hun klanten en vertellen hun verhaal. En nieuwe leveranciers? Die weten ons nu te vinden.”Van Banning geeft direct toe, dat je concessies moet doen wil je als Landmarkt concurrerend zijn. Zo liggen er boontjes uit Egypte, omdat Hollandse boontjes er nog niet zijn. Dat geldt ook voor nieuwe aardappelen, die komen nu nog uit Israël. “Consumenten realiseren zich vaak niet, dat bepaalde groenten seizoengebonden zijn en dat deze van Nederlandse bodem alleen in een bepaalde tijd van het jaar geoogst kunnen worden.”

 Landmarkt op 30 locaties

Cijfers willen Van Banning niet geven, maar het resultaat van Landmarkt ‘s eerste drie weken is boven verwachting. Hij gelooft in het concept en wil het groot maken. Grootschaligheid maakt het alleen maar voor alle partijen aantrekkelijker is zijn overtuiging. En dus heeft Landmarkt al zo’n 30 andere locaties in land op het oog. Bang voor concurrentie is hij niet. “Ons concept heeft een bepaalde sfeer met die combinatie van A-merken, vers, lokaal en biologisch, net als op de markt. De kok van ons restaurant loopt hier ook gewoon rond om zijn inkopen te doen. In een gewone grote supermarkt zie je lokale producten in een apart hoekje staan. Dat werkt niet.

“Marqt zie ik niet als concurrent. Dat is een hippe biologische super midden in de stad, terwijl wij juist aan de rand van de stad zitten.”

www.landmarkt.nl

Désirée Crommelin
©2011 duurzaamplus.nl

 



Geef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.