Slow Food op de bres voor de boer die ons voedt

Terra Madre Turijn 2012

Slow Food springt op de bres voor de boer die ons voedt, want we eten iedere dag, ja zelfs een paar keer per dag. Eten, voeding of voedsel maakt een wezenlijk deel uit van onze dagelijkse bezigheden en daarmee van de gehele samenleving. Het begint allemaal bij de boer die zaait, maait of melkt om ons voedsel te produceren. Hij verdient daar zìjn dagelijks brood mee. Wij, de consument geven geld uit om te eten. Tussen de boer en ons  staan de chefs, de winkels en de handelaren,  die bepalen wat we allemaal kùnnen eten. Om al die mensen in de voedselketen met elkaar in contact te brengen heeft de internationale beweging heeft Slow Food  het Terra Madre netwerk opgericht. Slow Food is de laatste jaren uitgegroeid tot een internationale maatschappelijk beweging waarbij het gaat om lekker, puur en eerlijk voedsel.

Kleinschalige boeren, vissers en voedselproducenten van over de hele wereld hebben in Terra Madre van Slow Food een stem gekregen. In Italië is Slow Food groot geworden, niet verwonderlijk met zo’n sterke en smakelijke eetcultuur.

Jokeractie tegen de 2% van AH

De aankondiging van Albert Heijn kortgeleden om eenzijdig al zijn leveranciers met 2% te korten,  kwam hard aan bij de boeren. De jongerentak van Slow Food, de Youth Food Movement, pikte dat niet en sprong op de bres voor de boer die ons voedt. In razend tempo werd een Jokeractie bij een Albert Heijn in Amsterdam georganiseerd. Die Jokeractie haalde landelijk de pers: de aandacht was getrokken. Albert Heijn houdt vast aan de omstreden korting, al kan deze per leverancier variëren en de termijn waarop die geldt. Het is de macht van de supermarktketen tegenover de boer, die wordt uitgekleed.

“Een reden om de boer weer held van je eten te maken.”

 Lokaal en in het seizoen

Mieke Snoek, Slow Food NederlandHet wereldwijde netwerk van Slow Food wordt gevormd door lokale afdelingen. Want wat is er niet beter om de eigen regionale economie te stimuleren, te weten wat er voor lekkers in de buurt te proeven is en wie de boer, kaasmaker, visser of voedselproducent is? Zoals de Triodos Bank ‘Klein het nieuwe groot noemt’  in zijn campagne, zo werkt het ook met ons voedsel. De lokale afdelingen in Nederland vormen het plaatselijke voedselnetwerk. Samen beogen we in Slow Food ons voedsel te verbeteren en kunnen acties zoals Jokers plakken door de Youth Food Movement ontstaan. Om de producenten en de consumenten bij elkaar te brengen wordt elke twee jaar door Slow Food een Terra Madre georganiseerd. In 2013 vindt de derde editie van Terra Madre Nederland in Amsterdam plaats.

 Terra Madre

Ons grote voorbeeld de internationale Terra Madre vindt van 25 tot 29 oktober 2012 plaats in Turijn in combinatie met de Salone del Gusto.  Hier komen kleinschalige producenten, boeren, vissers, chefs en experts vanuit allerlei hoeken en gaten van de wereld bij elkaar. Bezoekers in Turijn kunnen daar zien, proeven en praten met de mensen die met passie voedsel produceren voor een betere toekomst. In 2010 kwamen 2.634 producenten en 560 chefs bij elkaar op de Terra Madre en de Salone trok ruim 200.000 bezoekers. Grote beurshallen vol met goed, smakelijk en bijzonder voedsel. Het is een voedselfeest om daar bij te zijn! Dit is ook wat de Terra Madre in Nederland zal zijn. Dus reserveer alvast in uw agenda de datum 19 tot 26 augustus 2013 voor de Terra Madre Nederland bij het Westerpark.

Slow Food Nederland
Mieke Snoek

www.slowfood.nl
www.youthfoodmovement.nl
www.salonedelgustoterramadre.slowfood.com

foto’s ©Mieke SnoekGeef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.