Sukha Amsterdam, een warenhuis vol producten van hergebruikte en duurzame materialen
De producten van het nieuwe warenhuis Sukha, gemaakt van hergebruikte en duurzame materialen zijn hip en smaakvol en passen geheel in deze nieuwe trend. Een creatieve reactie op massasmaak en unfair trade. Het is maar dat u het weet, maar sinds kort heet de trend van duurzaamheid in veel facetten van ons dagelijks leven sustainisme.
Sustainisme
Vintage
Zelf restaureert en bekleedt Mertens samen met haar vader vintage meubelen, die ze her en der – van Amsterdam tot ver in Azië – inkoopt of vindt bij het vuilnis. Ze laat een teakstoeltje uit Indonesië zien opgeschuurd in de oorspronkelijke lichte teakkleur en door haar bekleed met vintagestof van de Amerikaanse ontwerper uit de jaren ’70 Tony Duguette. Ook in het interieur van het warenhuis Sukha zijn hout en andere materialen van elders hergebruikt.
Kort geleden lanceerden Michiel Schwarz en Joost Elffers in NRC-Handelsblad het begrip sustainisme in hun manifest ‘Sustainism is the new modernisme’. Oftewel: de huidige cultuur van duurzaamheid is er één van delen, lenen en uitwisselen. Een veelbelovend concept. Het is dan ook niet terecht, dat deze trend door babyboomers cynisch wordt afgedaan als modegril van een verwende generatie dertigers. Natuurlijk is het waar, dat in hun jeugd in de jaren ’50 opknappen of herstellen geen keuze was. Het gebeurde gewoon en had alles te maken met schaarste. Zuinigheid was troef tijdens de Wederopbouw vlak na Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag daarentegen lijkt hergebruik ingegeven te worden door zorgen om milieuvervuiling, om erbarmelijke arbeidsomstandigheden elders ter wereld en uit verzadiging van massasmaak en uniformiteit. We gaan weer op zoek naar waar voor ons geld. Het concept van het Sukha-warenhuis past in deze trend, want de producten zijn duurzaam, hip en smaakvol. Trots noemt de eigenaresse Irene Mertens, haar winkel een klein warenhuis, want er zijn verschillende duurzame producten naast elkaar te koop. “Dat zie je niet zo vaak, meestal is het òf mode òf wonen òf reizen. “Zelfs de boeken over duurzaamheid en spiritualiteit, worden hergebruikt”, vertelt Sukha’s eigenaresse lachend. “Wanneer je bij aankoop voor een boek tien euro betaalt, krijg je negen euro terug als je het bij Sukha terugbrengt.”
Hergebruikt of restmateriaal
Sukha, het warenhuis voor duurzame producten, opent medio februari zijn deuren in Amsterdam. In dit warenhuis, dat mede gefinancierd wordt met een krediet van de Triodos Bank, is van alles te koop: kleding, meubelen, accessoires, reizen, boeken en workshops. “Alle producten zijn met de handen aangeraakt” vertelt Mertens enthousiast. “Ambachtelijkheid is hun gemeenschappelijke noemer. Elk voorwerp heeft zijn verhaal: over zijn herkomst, het eerdere gebruik of over de keuze van het materiaal door de ontwerper of kunstenaar.” De producten die in het warenhuis verkocht worden, worden bij kleine familiebedrijven in Nederland, Peru, Nepal en India gemaakt. Bij het produceren, opknappen en inkopen houdt Sukha vast aan haar principes van fair trade, hergebruik en duurzaamheid van materialen. Zo gebruikt Ineke van Heins restmateriaal dat bij het snijden van katoenen t-shirts in de fabriek overblijft en breit daar kussens van. Op een andere manier geeft Jeanine Eek Keizer tweedehands serviesgoed een nieuw leven door het onder te dompelen in een blauw bad. Kleding van de fair trade-merken Camilla Norrback en Studio Jux hangen straks gebroederlijk naast Sukha’s eigen ecolabel.
“Alle producten zijn met de handen aangeraakt. Ambachtelijkheid is hun gemeenschappelijke noemer.”
Sukha Amsterdam vol levensvreugde
De naam Sukha, Sanskriet voor levensvreugde, is veelzeggend. “Ik wil een plezierige omgeving creëren waar je iets beleeft dat verder gaat dan het kijk-en-grijpprincipe in de doorsnee winkel. Van die eenvormigheid, massasmaak en slechte kwaliteit van producten heb ik zo genoeg en te veel gezien in mijn functie als Brand&Design-manager bij diverse kledingmerken. Een t-shirt voor een paar euro klopt gewoon niet. Dat kan niet zonder kwaliteitsverlies in arbeidsomstandigheden en grondstoffen.” Mertens is niet de enige die er zo over denkt, blijkt uit marktonderzoek. Er is een toenemende vraag naar dit soort producten. Hoewel nog een nichemarkt, is deze veelbelovend en nestelt zich met name in Amsterdamse winkelstraten Utrechtsestraat en Haarlemmerstraat. Over de toekomst is Mertens voorzichtig ambitieus. “Bij succes in Amsterdam hoop ik over enige tijd in meer steden een Sukha-vestiging te openen.”
Désirée Crommelin
©2011 duurzaamplus.nl
Geef een reactie