Fietsen in de stad is gezonder en beter voor het milieu dan de auto te pakken

Fietsen in de stad Utrecht is gezonder en beter voor het milieu, maar mínder veilig dan de auto te pakken. In totaal leeft iedereen 285 dagen langer, wanneer we allemaal op de fiets stappen. Dit tonen Jetske Vaas en Sarah Vermij, studenten aan de Universiteit van Utrecht in hun Bachelor-scriptie aan.
Files en fijnstof geven economisch verlies
Kun je voor je dagelijkse tochten door de stad beter op je fiets stappen of veilig achter het stuur van je auto kruipen, waar je minder kwetsbaar bent voor ander verkeer? En wat als jij op de fiets stapt en de buurman in de auto stapt, wie van de twee is dan het beste af? Uit onze scriptie blijkt, dat op je fiets stappen altijd het beste is en dat de buurman in zijn auto het slechtst af is.
Natuurlijk is fietsen sowieso prettiger dan in je auto door een drukke binnenstad laveren en het is ook nog eens veel minder belastend voor het milieu. Auto’s zijn debet aan 25 procent van de uitstoot aan stikstofoxide en twintig procent aan fijnstof in Nederland, beide stoffen zijn schadelijk voor mens en natuur. Daarnaast betekenen files een fors economisch verlies en maken mensen met een inactieve levensstijl een grotere kans op ziektes als longkanker, astma en hartziekten. Het lijkt dus vanzelfsprekend, dat je beter de fiets kunt pakken naar de supermarkt; overigens kan het zijn dat als de buurman in zijn auto stapt, dan weer roet in het eten gooit?
Gezondheidswinst met fietsen
We hebben in onze scriptie op basis van een literatuurstudie het verlies (of de winst) aan levensjaren vergeleken als gevolg van blootstelling aan fijnstof, meer of minder lichaamsbeweging en kans op ongevallen voor fietsers en automobilisten. Dus: hoe de keuze van vervoersmiddel door de ander, die waarden ook voor jou beïnvloedt. Wanneer zowel jij als je buurman fietsen is de blootstelling aan fijnstof het laagst. Maar zodra je buurman in de auto stapt, kun jij dat ook maar beter doen om niet al zíjn fijnstof-uitstoot in te ademen.
De gezondheidswinst van lichaamsbeweging wordt natuurlijk niet alleen beïnvloed door de buurman die in de auto stapt. Je kunt sowieso het beste op de fiets stappen. Je maakt dan wel een veel grotere kans op ongevallen en dat zou er dan weer voor pleiten je aan te passen aan de buurman.
285 dagen langer leven
Wanneer je het verlies van levensjaren van deze drie factoren bij elkaar optelt, blijkt de overweldigende winst van lichaamsbeweging met fietsen. Dat is namelijk acht maanden. Je verliest echter wel eenentwintig dagen als de ander, de buurman, met de auto gaat vanwege blootstelling aan fijnstof. En je verliest nog eens vijf uur vanwege mogelijke ongelukken. In totaal leeft iedereen 285 dagen langer, wanneer we allemaal op de fiets stappen. Als een deel van ons met de auto gaat, kost dat hen 3,65 dagen en leeft de fietser nog maar 218 dagen langer. Wanneer we allemaal besluiten met de auto gaan, leven we allemaal 2,89 dagen korter.
Met buurman op de tandem
Onze conclusie is: je kunt het beste voor jou, voor je buurman en voor het milieu op de fiets naar de supermarkt gaan. Of op een tandem, dan kan de buurman mee. Zo leven jullie beiden langer. Wel zo duurzaam.
Wil je meer weten of de hele scriptie lezen? Neem dan vooral contact met ons op!
Jetske.vaas@gmail.com of sarahvermij@gmail.com
Jetske Vaas (14 mei 1990)
Extra-curriculaire activiteiten en werkervaring
2012 – nu Deelnemer Denkkracht Utrecht
2011 – 2012 Stagiair en Junior projectmedewerker bij Deltares
2010 – 2012 Raad van Advies VIDIUS studentenunie
2009 – 2010 Studentlid Faculteitsraad Geesteswetenschappen, Universiteit Utrecht
2008 – 2009 Studentlid Universiteitsraad Universiteit Utrecht
Opleiding Universiteit Utrecht
2012 – nu Masterprogramma International development studies, track Sustainable development studies. Wageningen University and Research Center
2007 – 2012 Bacheloropleiding Liberal Arts and Sciences, hoofdrichtingen Milieu- en maatschappijwetenschap en Duurzaamheid en ontwikkelingslanden.
Sarah Vermij (3 april 1988)
Extra-curriculaire activiteiten en werkervaring
2013 Student-assistent Liberal Arts & Sciences, Universiteit Utrecht
2012 – nu Voorzitter Utrechtsch Studenten Concert
2012 – nu Deelnemer honoursprogramma Graduate School of Life Sciences ‘Xtrack’
2012 – 2013 Stagiair Studium Generale, Universiteit Utrecht
2010 – 2011 Secretaris reiscommissie Utrechtsch Studenten Concert
Opleiding Universiteit Utrecht
2011 – nu Masteropleiding ‘Biology of Disease’, Graduate School of Life Sciences,
2009 – 2011 Bacheloropleiding Biomedische Wetenschappen
2007 – 2011 Bacheloropleiding Liberal Arts & Sciences
foto© Jetske Vaas en Sarah Vermij
Geef een antwoord