Korte aanrijtijden van CHEP’s poolingsysteem met blauwe pallets beperkt ecologische footprint

Met zijn pool van blauwe houten pallets doet CHEP er alles aan om het milieu zo min mogelijk te belasten. Hiervoor ontwierp het bedrijf samen met de Universiteit van Leeds (GB) de Environmental Calculator. Voor zijn poolingsysteem ontving deze wereldleider in palletpooling kortgeleden de Nederlandse ‘Lean and Green Award’, een initiatief van Connekt in het kader van het overheidsprogramma Duurzame Logistiek. Door hergebruik van de pallets, een dicht servicenetwerk met korte aanrijtijden en hoge beladingsgraad van de vrachtauto’s beperkt CHEP zijn ecologische voetafdruk.

Korte aanrijtijden

blauwe pallets van CHEP

Blauwe pallets van CHEP (foto: CHEP)

Pallets zijn handzaam, handig en onontbeerlijk bij een zorgvuldige aanvoer van goederen voor in ons dagelijkse leven. Iedere dag worden wereldwijd miljoenen pallets gebruikt voor het vervoer van groente, fruit, vlees, vis, bouwmaterialen, auto-onderdelen etc. Als je ergens buiten een groot winkelbedrijf, op vrachtauto’s, schepen of wagons blauwe houten pallets ziet, dan kan het niet missen: die zijn van CHEP. CHEP (Commonwealth Handling Equipment Pool) begon als een pool van defensievoorraden uit de Tweede Wereldoorlog, die door de Australische regering voor de wederopbouw van haar nationale economie werd ingezet. Nu is CHEP met 7.000 werknemers in 46 landen, onderdeel van de Australische Brambles-groep.

 300 miljoen blauwe pallets per jaar

“Als eigenaar draagt CHEP verantwoordelijkheid voor het wel en wee van zijn blauwe pallets. Dat is onze core business. Door ons poolingsysteem kunnen wij met veel minder pallets meer vervoersbewegingen ondersteunen. Onze klanten kunnen zich dan aan hùn core business wijden en hoeven zich niet langer over pallets te bekommeren.”

Jaarlijks worden wereldwijd 300 miljoen pallets door CHEP bij 345.000 klanten – verladers, fabrikanten, distributeurs en retailers – afgeleverd en opgehaald. “In ons Nederlandse service centrum in Tiel rijden dagelijks gemiddeld 100 volle vrachtwagen met pallets af en aan,” zo vertelt Christophe Campe, manager Benelux. CHEP-pallets worden allemaal in één van de 500 service centra wereldwijd schoongemaakt, hersteld en weer ingebracht in de palletpool. De palletpool is kostenbesparend door veelvuldig gebruik, bovendien gaan er zo minder pallets verloren en wordt er minder slordig omgegaan met grondstoffen. “De pallets zijn gemaakt van gecertificeerd hout, worden met milieuvriendelijke verf geschilderd en gaan tussen de twaalf tot vijftien jaar mee. Reparatie gebeurt met gerecycled hout en het houtafval gaat uiteindelijk naar de laminaat- en parketindustrie.”

 Environmental Calculator

“Samen met de Universiteit van Leeds ontwierpen we de Environmental Calculator (EC). Dit is een rekenmodel dat de ecologische voetafdruk van de onze palletpool vergelijkt met die van de europallets – pallets die door de gebruikers zelf worden gekocht en onderling geruild – en met wegwerppallets.”

Manager Campe rekent de grote verschillen in de ecologische voetafdruk voor aan de hand van de Nederlandse koelvers-sector. “Stel dat 500.000 vervoersbewegingen van deze sector worden omgezet naar CHEP-palletbewegingen, dan zal dit op tien jaar tijd slechts 14.469 bomen oftewel 52 hectare bos kosten. Bij het gebruik van europallets is dat ruim twee keer zoveel, namelijk 31.049 bomen oftewel 111 hectare bos en als er wegwerppallets worden gebruikt dan gaat dat 80.448 bomen, oftewel 287 hectare bos, dus ruim vijf keer zoveel kosten.”

Lean & Green

“De Lean and Green Award vindt in Europa zijn gelijke niet. Wij zijn er dan ook erg trots op.” Campe voorziet dat het een soort netwerk wordt waar je voor gecertificeerd moet zijn om op termijn zaken met elkaar te kunnen doen. “CHEP Nederland stelt zich tot doel om eind 2012 zijn CO2-emissie per vervoerseenheid (gCO2/TEU) te verminderen met zo’n 32 procent. Dat doen we door de afstanden, dus de aanrijtijden te reduceren, verhoging van de benuttinggraad van de vrachtwagens en het inzetten van grootvolume wagens”, somt de CHEP-manager Benelux op. “Hoe dan ook, ons product palletpooling – het gezamenlijk gebruik van materiaal – is per definitie een milieuvriendelijk concept.”

Désirée Crommelin
© duurzaamplus.nl

 

 

 Geef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.