VVD wil varend ontgassen verbieden in EU

VVD wil via het Europese Parlement varend ontgassen in de EU verbieden.  Varend ontgassen kan niet alleen verboden worden in Rotterdam of alleen in de provincie Zuid-Holland. Nee, het moet veel breder worden aangepakt! Als zittend Europarlementariër ben ik dan ook in de pen geklommen en heb de Europese Commissie gevraagd om in actie te komen tegen varend ontgassen! Dit schrijft Caroline Nagtegaal, Europarlementariër voor de VVD in haar column* voor duurzaamplus.

Weg met de stinklucht uit Pernis!

De Hermes House Band schreef de hit De allermooiste rotstad: “En in die rotstad ligt de mooiste haven van Nederland. En die stinklucht uit Pernis maakt Rotterdam de allermooiste rotstad die er is.” Maar als je het mij vraagt, moet het met die ‘stinklucht’ maar eens afgelopen zijn! Hoewel het al jaren verboden is, kiezen veel binnenvaartschepen in Nederland ervoor om hun giftige gassen te lozen in de buitenlucht. Dit levert misschien geen acuut gevaar op voor de gezondheid van de Nederlanders, schoner wordt de lucht er natuurlijk niet op. Dit varend ontgassen is niet altijd de schuld van de schipper zelf: Veel havens, waaronder die in Rotterdam kennen nog te weinig plekken om op een veilige manier hun schepen te ontgassen en de spelregels verschillen ook nog eens per haven. Daarom is het tijd om de koppen bij elkaar te steken en dit probleem op te lossen!

“De stinklucht uit de boten stoppen natuurlijk niet bij de stadsgrenzen.”

Verbied varend ontgassen

 VVD wil varend ontgassen verbieden in EUDit heeft de VVD dan ook gedaan. Allereerst in Rotterdam. Daar werd een voorstel ingediend om meer ontgassingsstations in Rotterdam te installeren, zodat schippers makkelijker op de gezonde manier van hun gassen afkomen. Al is dat voor de VVD natuurlijk niet genoeg! Die stinklucht uit de boten stopt natuurlijk niet bij de stadsgrenzen. Ook op regionaal, landelijk en Europees niveau moeten we in actie komen. Varend ontgassen kan je niet alleen verbieden in Rotterdam of alleen in de provincie Zuid-Holland. Nee, het moet veel breder worden aangepakt! Daarom komt onze minister van Infrastructuur & Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen in actie. Zij ziet dat een verbod pas zin heeft als we het overal invoeren en is snel aan de slag gegaan. Zij houdt sinds begin maart de Tweede Kamer op de hoogte van de voortgang. Het werd namelijk al snel duidelijk dat enkel een nationaal verbod niet genoeg is. Wateren stoppen immers niet bij de landsgrenzen en de stinklucht dus ook niet. Daarom is het zo belangrijk dat Europa zijn verantwoordelijkheid pakt. Als zittend Europarlementariër ben ik dan ook in de pen geklommen en heb ik de Europese Commissie gevraagd om in actie te komen.

“Havens in de EU kennen nog te weinig plekken om op een veilige manier hun schepen te ontgassen”

Ontgassingsstations in de hele EU

En dat is hard nodig. Berichten kwamen al voorbij dat Duitse schippers adviezen kregen om in wateren van Gelderland hun gassen vrij te laten. Dit zou lekker efficiënt zijn, maar wel met het gevolg dat de Nederlanders dan in die stinklucht zitten. Dat zou niet zo moeten zijn en vind ik haaks staan op de solidariteitsgedachte binnen Europa. Dan kunnen wij in Nederland natuurlijk de beste bedoelingen hebben voor onze luchtkwaliteit, maar staan we aan het eind van het liedje gewoon nog steeds in de stinklucht. Daarom is het zo belangrijk om verenigd te zijn en vertegenwoordigers te hebben op alle bestuurslagen. Laten dit nu net allemaal VVD-dames zijn uit die allermooiste rotstad in Nederland die zich verenigd hebben en zo een einde gaan maken aan de uitlaat van de giftige gassen door binnenvaartschepen! Dan wordt varend ontgassen snel écht verboden in Nederland en daarbuiten en kennen we die stinklucht voortaan alleen nog uit onze liederen!

Caroline Nagtegaal, Europarlementariër VVD
VVD

* Duurzaamplus heeft de kandidaten van alle Nederlandse politieke partijen die meedoen aan de Europese Parlementsverkiezingen 2019 uitgenodigd voor een column op haar site.Geef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.