Jong&Duurzaam organiseert het Future Generations Forum

Jong & Duurzaam organiseert het Future Generations Forum

Jong&Duurzaam organiseert het Future Generations Forum op zaterdag 10 december in het LEF Future Center Rijkswaterstaat, Utrecht. Een forum voor jongeren en door jongeren leggen Nine de Jonge en Yannick Buitenhuis van NJR in hun column uit.

Jong&Duurzaam voor de klas

logo-njrMet zijn veertienen vormen wij de werkgroep Jong&Duurzaam binnen de Nationale Jeugdraad (NJR). Wekelijks staan wij als vrijwilligers voor de klas met als doel ‘het verspreiden van het duurzaamheidsvirus’. Wij willen als jongeren andere jongeren in heel Nederland kennis laten maken met, informeren over en betrekken bij het thema duurzame ontwikkeling. Onze eigen ervaring is namelijk dat altijd oudere volwassenen jong publiek over dit onderwerp toespreken, alsof jongeren dat zelf niet kunnen. Dit eenrichtingsverkeer aan informatie willen wij doorbreken. Jongeren zijn immers de toekomst en zijn daarom een belangrijke speler in het verduurzamen van de wereld. Dus willen we meepraten.

“Jong&Duurzaam verspreidt het duurzaamheidsvirus”

Future Generations Forum 2016

Naast het geven van gastlessen op scholen organiseren wij campagnes en evenementen die veel jongeren bereiken. We laten daarin zien dat duurzame ontwikkeling op meer betrekking heeft dan een vegetarisch dieet of korter douchen en benadrukken zo dat jongeren zèlf verandering teweeg kunnen brengen. Dit is waar het om gaat op het Future Generations Forum op 10 december 2016 in Utrecht.
Het Future Generations Forum is een platform waar frisse ideeën en initiatieven zullen ontstaan. Wij gaan daar de buitenwereld tonen,  dat de jonge generatie wel degelijk betrokken is bij hun eigen toekomst en samen nadenkt over hoe deze toekomst zich op een duurzame manier kan ontwikkelen. Jongeren hebben zelf inspirerende ideeën en capaciteiten die een podium verdienen. Een groot aantal inspirerende en ervaren jonge sessieleiders zijn daarom onderdeel van het programma. Zij gaan hun ideeën en ervaringen over duurzame ontwikkeling delen met hun eigen generatie. Deze sessieleiders zijn uitstekende voorbeelden van hoe je als jong persoon kan bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van de toekomst. Je kunt als jongere heel goed op een betekenisvolle manier zèlf aan de slag.

“Het zijn altijd dezelfde oudere mensen die een jong publiek toespreken: eenrichtingsverkeer aan informatie.”

Echt Jong en echt Duurzaam

Wij werken volledig op vrijwillige basis en doen alles uit intrinsieke motivatie. Onderwijs zien wij als de sleutel tot een duurzame toekomst. Het is van groot  belang dat jongeren van jongeren leren over duurzame ontwikkeling en hun rol daarin. Door gratis toegang te bieden aan het Future Generations Forum, zorgen we dat het voor iedereen toegankelijk is. Bij de evenementen die wij zelf namelijk  bezoeken valt ons een aantal dingen op: Het zijn altijd dezelfde oudere mensen die een jong publiek toespreken: een eenrichtingsverkeer aan informatie. En de organisatoren nemen zelf duurzaamheid meestal niet eens écht serieus, hun handelen conflicteert met hun boodschap. Zo worden op zo’n event bijvoorbeeld flesjes water uitgedeeld en vleesgerechten geserveerd.

Voor en door jongeren

Met het Future Generations Forum laten wij zien dat het anders kan. Dit zonder budget en we zijn daarom Rijkswaterstaat erg dankbaar voor hun medewerking. Samen bundelen wij onze krachten om een groots, jong én duurzaam evenement neer te zetten. Het Future Generations Forum richt zich op een jong publiek (tot 35 jaar), met jonge sessieleiders. Voor en door jongeren is dan ook het leidraad tijdens het organiseren ervan. Het wordt voor al onze gasten interessant of ze nu wel of niet iets van duurzaamheid afweten. Ons doel is om jongeren te informeren, inspireren en activeren. Een dag waar je echt nieuwe dingen leert en over je eigen toekomst meepraat: Het moet nu gebeuren!

Nine de Jonge & Yannick Buitenhuis
NJR Jong & Duurzaam

Website:              http://www.jongenduurzaam.nl/
Facebook:           NJR Jong en Duurzaam
Facebook:           Future Generations Forum 2016
Instagram:          jongduurzaam
Email:                    njrjongduurzaam@gmail.comGeef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.