VU bundelt onderzoek klimaatverandering in topinstituut AGCI
In het Amsterdam Global Climate Change Institute (AGCI) bundelt de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) de expertise van haar faculteiten Aard- en Levenswetenschappen, Economische Wetenschappen en Sociale Wetenschappen. Volgens de directeur van AGCI Frans Berkhout, hoogleraar Innovatie en Duurzaamheid wil zijn topinstituut kennis integreren om zo oplossingen en instrumenten aan de samenleving aan te reiken voor de duurzame keuzes die er gemaakt moeten worden.
“Wij staan als wetenschappers midden in die samenleving en luisteren naar de behoeften ervan om de ingrijpende gevolgen van de klimaatverandering te lijf te gaan.”
AGCI Economisch belang
Nederland – en de rest van de wereld – is een topinstituut rijker. Dit ondanks de uitgesproken negatieve houding die het huidige kabinet heeft ten opzichte van topinstituten en duurzaamheid. Tijdens de feestelijke opening benadrukte de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, wèl degelijk het economische belang te zien van het topinstituut Klimaatverandering voor de hoofdstad en ver daarbuiten. De Landbouwuniversiteit Wageningen en de Universiteit van Utrecht zijn AGCI’s concurrenten of zoals dat in wetenschappelijke kring heet, collegae. Uit de ‘cirkel van zes’ van AGCI blijkt het voornamelijk om integratie te gaan van wetenschappelijk onderzoek en niét over onderwijs aan de VU. Publiekelijk beleden diverse hoogleraren uit de betrokken onderzoeksinstituten van deze universiteit wel hun hooggestemde verwachtingen over de bijdragen aan het AGCI met haar zes ‘smaken’: Chemistry&Genomics; Climate Services; Environmental Economics; Governance studies and Spatial Analyses.
Uit de ‘cirkel van zes’ van AGCI blijkt het voornamelijk om integratie te gaan van wetenschappelijk onderzoek en niét over onderwijs aan de VU.
Klimaatverandering
Samenwerking, maar geen samen-scholing in een geïntegreerde studierichting Klimaatverandering? Is dat niet een gemiste kans bij zulke ambities rondom klimaatverandering – iets dat zo urgent en essentieel is voor komende generaties – een geïntrigeerde studierichting in het leven te roepen? Blijft het onderwijs aan de toekomstige generaties toch weer hangen aan ego’s en hun faculteiten?De opening was inderdaad een samenscholing van wetenschappers van de verschillende onderzoeksinstituten; studenten waren niet of nauwelijks aanwezig. Hoezo dan bruggen bouwen naar de samenleving? “Integratie moet groeien. Onze eerste stap is het integreren van onderzoek. In de toekomst volgt de integratie in de opleidingen en gaan we ook bouwen aan de communicatie met het publiek”, luidt het stellige antwoord van de AGCI-directeur.
Klimaatdeterminisme
“Het is te gemakkelijk het klimaat als enige boosdoener aan te wijzen. Denk ook eens aan vraag en niet-afgestemd aanbod op de wereldmarkt, aan mode, aan traditionele landbouwmethoden, aan slechte wegen of aan bederf tijdens het vervoer.”
Gastspreker prof. Diana Liverman, verbonden aan het Institute of the Environment van de Universiteit van Arizona, prikte ter plekke een paar wetenschappelijke ballonnetjes door. “Het is een fabeltje en getuigt van onbegrip klimaatverandering overal de schuld van te geven. Dat is wetenschappelijk niet bewezen. Ik noem dat klimaatdeterminisme.” Zij wist haar gehoor te provoceren door dit als zelfoverschatting van de exacte wetenschappen te benoemen. Haar gastcollege droeg niet voor niets de titel Mythes and misunderstanding about environmental social sciences! Volgens Liverman blijkt uit door haar en anderen gedaan wetenschappelijk onderzoek, dat andere factoren zoals sociale, economische en politieke een grotere rol spelen bij droogte, hongersnood of natuurgeweld dan klimaatverandering. “Denk eens aan vraag en niet-afgestemd aanbod op de wereldmarkt, aan mode, aan traditionele landbouwmethoden, aan slechte wegen of aan bederf tijdens het vervoer. Maar ook aan migratie, oorlog, de grondstoffenrace of nieuwe landbouw ten behoeve van bio-energie. Het is te gemakkelijk het klimaat als enige boosdoener aan te wijzen.” Als lekentoehoorder bij deze discussie vraag je je af of dit geloof niet gewoon wordt ingegeven door het maakbaarheidprincipe van de moderne mens in zijn streven naar het zekerstellen van zijn voedsel.
www.agci.vu.nl
©2011 duurzaamplus.nl
Geef een reactie