Duurzaam onderwijs makelaar gevraagd

Duurzaam onderwijs makelaar gevraagd

Duurzaam onderwijs makelaar gevraagd! Het is de hoogste tijd dat er een makelaar in duurzaam onderwijs komt. Mensen die vraag en aanbod binnen het onderwijs bij elkaar brengen. Dat is nauw precies wat het onderwijs in Nederland nodig heeft. En dan bedoel ik ál het onderwijs – van basisschool tot MBO en WO.  Want duurzame ontwikkeling geldt niet alleen in de economie, maar ook in het onderwijs. Hier gaat het  over scholing in duurzaamheid waar je naast kennis en vaardigheden ook een houding verwerft, die vaak pas over de jaren heen beklijft. Te vaak zie ik dat duurzame gastlessen geen klas vinden om  te worden geven en klassen geen leuke duurzame gastlessen vinden om te krijgen. Dat vind ik  energieverspilling,  want beide – zowel gastlessen als enthousiaste docenten – zijn er in genoeg,   zo blijkt er uit onderzoek!*

Duurzaam onderwijs makelaar

CV Ties Mouwen
Ties Mouwen was betrokken bij de ontwikkeling van een scholencompetitie over Circulaire Economie, van verschillende gastlessen hierover. Hij heeft zelf veel voor de klas gestaan in het kader van zijn functie als Nederlandse jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling naar de VN. Momenteel staat hij op het punt zijn studie Sustainable Development aan de Universiteit Utrecht af te ronden. Hiervoor doet hij onderzoek naar de verschillende opvattingen van relaties mens-natuur en hoe deze impliciet aanwezig zijn in de Life Cycle Analysis– onderzoeksmethode,  die veel wordt gebruikt in de milieuwetenschappen.

Meer en meer realiseer ik mij hoe ingewikkeld alles met alles samenhangt: het milieu met menselijk welzijn in onze welvaart en in die van opkomende economieën. Ik vind het belangrijk dat jongeren zo goed mogelijk worden opgeleid naar deze verworven inzichten. Onderwijs:  les in duurzame ontwikkeling, noem ik dat. Daarom ben ik sinds een aantal jaar samen met een groep jongerenorganisaties en gedreven medestudenten, inmiddels vrienden, mee aan de slag gegaan.  Wij verenigen ons onder de vlag van Groene Generatie NL die ons met hun ervaringen ondersteunen. Wij weten net als iedereen dat docenten, een beroep waar ik de grootste bewondering voor heb,  niets liever willen dan hún leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op die duurzame toekomst. En we weten ook dat er een overschot is aan aanbod van duurzame stages, uitjes en lesmateriaal waar (nog) geen gebruik van wordt gemaakt. Dat weet ik niet alleen uit het genoemde onderzoek,  maar ik heb het met eigen ogen gezien. Hierdoor kwamen wij met het idee van de makelaar duurzaam onderwijs.  Want ondanks de docenten die zó graag willen én een overschot aan duurzame stages en aanbod van duurzaam lesmateriaal lukt het nog zelden deze twee zo bij elkaar te brengen,  dat duurzame ontwikkeling wordt verankerd in het onderwijs.

Makelaar gevraagd

Ties MouwenDaarom maken wij ons nu hard voor een makelaar in duurzaam onderwijs  die per provincie het onderwijs, duurzame stages, onderwijsmaterialen en ervaring in het bedrijfsleven op het gebied van duurzame ontwikkeling bij elkaar brengt. De makelaar is aanspreekpunt voor wie met duurzaam onderwijs aan de slag wil: ouder, docent, schoolbestuur,  ondernemer, leerling of multinational. Hij/zij is degene die actief de vraag uit het onderwijs ophaalt, deze koppelt dit aan het aanbod binnen bestaande netwerken. daarbij betrekt de makelaar nadrukkelijk álle relevante partijen; dus niet alleen de ‘usual suspects’.  Zo wordt het aanbod binnen de bestaande netwerken beter benut en wordt het bedrijfsleven waarvan ik de indruk heb,  dat zij graag meer toenadering zoekt tot het onderwijs, doelbewuster betrokken raakt bij duurzaam onderwijsinitiatieven. Vraag die niet door het bestaand aanbod kan worden voldaan,  wordt gedocumenteerd,  zodat toekomstig aanbod en vraag gericht  kan worden ontwikkeld.

Crowdfunding

Op deze manier worden enthousiaste docenten ontzien op zoek te moeten gaan  naar geschikt aanbod voor hun leerlingen en veranderen ze niet in teleurgestelde idealisten, maar  krijgen ze steun en hulp waar het telt, namelijk in de praktijk! Een database, toekomstbehendig.nl  waarin vraag en aanbod kunnen worden gevonden en aangeboden,  hebben we inmiddels met behulp van crowdfunding laten bouwen.  Spreekt ons idee voor een makelaar in duurzaam onderwijs je aan en wil jij ons helpen dit te realiseren? Schroom dan niet om contact op te nemen.

*Onderzoek duurzaam onderwijs 

Ties Mouwen

foto’s © Ties MouwenGeef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.