Eco-Schools, duurzaamheid met de paplepel ingegeven

Eco-Schools, duurzaamheid met de paplepel ingegeven

Op Eco-Schools wordt duurzaamheid met de paplepel ingegeven. De Duurzame Docent en het keurmerk Eco-Schools zijn twee initiatieven die bijdragen aan duurzamer onderwijs.  Beide geven  docenten en scholen tips en proberen tegelijkertijd te zorgen voor een duurzaam sneeuwbal effect.

“Wereldwijd doen scholen uit 69 landen met Eco-Schools mee.”

Vanzelfsprekend ingegeven

Vanaf jonge leeftijd hebben kinderen de neiging om te roepen: “Dat is niet eerlijk!” als er iets gaat op een manier die hun benadeelt. Duurzaamheid is bij uitstek een onderwerp waarbij eerlijkheid een rol speelt. Zo is het volgens mij oneerlijk dat wij volgende generaties opzadelen met een vervuilde wereld en dat de mens het leefgebied van dieren inperkt of zelfs kapotmaakt. Wij weten, dat ook kinderen van nature niet heel duurzaam zijn. Ze rennen gewoon de kamer uit, de trap af en de voordeur uit als de ijscokar klingelt. Het licht uit of de deur dicht doen komt niet bij ze op. Wel hebben ze een enorm empathisch vermogen. Beelden van ijsberen zonder ijs, schildpadden met rietjes in hun neus, uitgemergelde melkkoeien en vogels met plastic in hun maag vergeten ze niet snel. Dan komen hun vragen: Waarom zit ons drinken in een pakje met een rietje? Hoe belandt mijn plastic in zee?  Wanneer deze beelden nu worden gekoppeld aan hun dagelijks gedrag kiezen kinderen vrijwel altijd voor de duurzame optie, omdat het beter is voor dieren die duizenden kilometers van hun eigen bed wonen.

Scholen dé plek voor duurzaamheid

Dit empathische vermogen van kinderen maakt dat scholen dé plek zijn om duurzaamheid in te brengen. Scholen geven kinderen naast basiskennis en vaardigheden ook waarden en een basishouding mee, waarmee zij later in hun leven zichzelf staande kunnen houden, bijdragen aan de maatschappij leveren en op een verantwoorde manier keuzes maken en oplossingen bedenken. Van docenten en scholen verwachten we dat ze daarbij het goede voorbeeld geven aan de kinderen die ze elke dag zien. Op het gebied van duurzaamheid gebeurt dit nu nog te weinig.

“Duurzame Docent met het meest duurzame verhaal op duurzame docent”

Paplepel

Wanneer kinderen veel met duurzame acties en oplossingen in aanraking komen, gaan ze duurzaamheid steeds normaler vinden. Vervolgens gaan ze dat wereldbeeld toepassen op hun eigen omgeving. Ze vragen aan hun ouders waarom zij het afval niet scheiden, waarom er geen zonnepanelen op het dak liggen of waarom de verwarming aanstaat als er niemand thuis is?  Duurzaam onderwijs verduurzaamt dus niet alleen de volgende generatie(s), maar sijpelt ook door naar hun omgeving en zo naar andere  lagen in de samenleving. Twee mooie initiatieven die een bijdrage willen leveren aan duurzamer onderwijs zijn Duurzame Docent en Eco-Schools. Beide geven docenten en scholen tips en proberen tegelijkertijd te zorgen voor een duurzaam sneeuwbal effect.

Eco-Schools = duurzame school

Duurzame scholen doen mee aan het programma Eco-Schools, een traject waarin de school samen met leerlingen de school en omgeving verduurzaamt. In het programma pakken scholen op een laagdrempelige manier allerlei verschillende thema’s aan, van afval tot energie en van burgerschap tot gebouw. Wereldwijd doen scholen uit 69 landen mee. Deze scholen hebben ook contact met elkaar om kennis uit te wisselen, en soms gaan ze zelfs op uitwisseling. Naast het initiatief Eco-schools heeft Coöperatie Leren voor Morgen het initiatief Duurzame Docent opgezet. Een platform voor duurzame verhalen uit het onderwijs om elkaar te inspireren. Op de dag van de duurzaamheid op 10 oktober wordt de docent met het meest inspirerende verhaal gekozen tot Duurzame Docent. Inmiddels zijn er ruim 100 verhalen ingezonden. Variërend van docenten die elke dag op de fiets naar school gaan tot docenten die een volledig groen-dak met zonnepanelen bij de directie weten los te peuteren. De Coöperatie is continu op zoek naar nog meer mooie verhalen zodat nog meer docenten en leerlingen geïnspireerd raken.  Dus ben jij of ken jij een duurzame docent? Deel dan je verhaal op www.duurzamedocent.nl.

Duurzaamheid duurt het langst

Kinderen moeten vanaf jongs af aan bewust worden gemaakt van het klimaatprobleem, zodat  zij eerlijke en duurzame keuzes kunnen maken. Duurzaamheidsproblemen spelen zich vaak buiten onze directe omgeving af. Aardbevingen in Groningen komen nog redelijk dichtbij, maar bij het krimpende habitat van een ijsbeer, de insectensterfte en de stijgende temperatuur op aarde is voor veel mensen een ver van mijn bed show. Wanneer kinderen al vroeg met duurzaamheid te maken krijgen leren zij dat zij in het hier en nu het verschil kunnen maken voor anderen en de toekomst. Zo groeien ze op met het idee dat duurzaamheid het eerlijkst is en een duurzame toekomst het langste duurt.

Martha Kosters, adviseur

Eco-schools 
Duurzame docent 
SME



Geef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.