DJ100 is jeugdige aanvulling gevestigde top Duurzaamheid

DJ100 top 100 duurzame jonge

Waarom zitten jonge mensen nog altijd niet daar aan tafel waar het gaat over hún toekomst? vraagt Eva Gies, een van de initiatiefnemers van Duurzame Jonge 100 zich af in haar column voor duurzaamplus.nl.

Nodig ons aan tafel

Jonge mensen zoals wij, in het bezit van een goede visie en in staat input te leveren bij duurzaamheidsvraagstukken worden nog altijd te weinig aan tafel uitgenodigd door het maatschappelijk middenveld, overheden, politiek of multinationals noch als spreker op congressen? Plekken waar beleid wordt gevormd en waar beslissingen worden genomen over de toekomst, ónze toekomst!

Duurzame Jonge 100

Daarom zijn wij , Anne, Talitha, Marjan en Eva, een campagne gestart: De Duurzame Jonge 100 (DJ100): dé zoektocht naar de meest inspirerende en innovatieve jonge mensen op het gebied van duurzaamheid in Nederland. In deze campagne, waarin we jonge mensen die actief zijn in duurzaamheid bij elkaar willen brengen, laten we Nederland zien wat deze enthousiaste duurzame jonge mensen in huis hebben en zo ook andere jonge mensen weten te inspireren.

Super innovatief

Er is momenteel nog te weinig aandacht voor de vele super-innovatieve projecten, die juist door deze jonge toppers gestart zijn. Denk daarbij eens aan het opwekken van energie uit planten, een onderzoekreis naar de Noordpool, het praten met de Verenigde Naties over duurzaamheid tot en met het opzetten van het Damn Food Waste Festival in het Amsterdamse Vondelpark.

Onze toekomst

Eva GiesDuurzaamheid maakt het mogelijk om als persoon, land, overheid of bedrijf voort te blijven bestaan. Saai? Helemaal niet! Wij willen laten zien dat de jeugd van tegenwoordig echt niet alleen achter de computer of voor de buis hangt. Steeds meer jongeren zijn actief betrokken bij de samenleving en de grote duurzaamheidsvraagstukken. Zij weten wel degelijk andere mensen te inspireren en innovatieve plannen uit te voeren. Zo realiseren ze op lange termijn impact en brengen van binnenuit veranderingen in de samenleving teweeg.

Koepel van jong duurzaam Nederland

Uiteindelijk willen we met DJ100 een grotere beweging op gang brengen. Er zijn nu al tal van duurzame (jongeren) organisaties actief binnen bedrijven, overheden, universiteiten en hogescholen. Wij willen graag die koepel zijn en jong duurzaam Nederland bij elkaar brengen. Maar natuurlijk ook om zichtbaarheid te geven aan al die duurzame jonge koplopers. Zo andere jonge mensen die nog niet actief zijn in duurzaamheid laten zien welke mogelijkheden er zijn en hen zo inspireren é  anderen juist dat ene steuntje in de rug geven om een duurzaam initiatief te starten.

DJ100 een schouderklopje

Als je goed bezig bent, dan komt het sowieso wel in orde. Daar is de DJ100 toch niet voor nodig? Dat klopt! Sommige mensen die uiteindelijk op de DJ100 -ijst zullen komen, hebben de lijst echt niet nodig. Sowieso hebben de mensen op de lijst niet perse hulp nodig. Wat wij ze willen geven is een schouderklopje en een spotlight als daar behoefte aan is.

Jeugdige aanvulling gevestigde orde

Wij willen niet tegen de oudere generatie ingaan en we weten het heus niet altijd beter. We begrijpen heel goed, dat we eerst moeten bewijzen wat we in huis hebben en moeten laten zien wat we zelf hebben weten te bereiken. Naar aanleiding van de DJ100 streven wij naar meer structurele samenwerking tussen jonge mensen, het leggen van verbindingen en bruggen slaan waar mogelijk. Dat is belangrijk en zelfs hoogst noodzakelijk. De visie, kennis, ervaring en frisse blik van de jonge generatie moet worden benut. Jongeren zijn de toekomst, daar moet beslist mee worden gepraat! Dus nodig ons uit. Betrek onze generatie bij het oplossen van de duurzaamheidsvraagstukken, die zijn van ons allemáál!

Nominatie DJ100

Ben je student, scholier, young professional, ondernemer, actief in de politiek, starter, wat dan ook? Iedereen tot en met 32 jaar kan zich aanmelden voor een plekje op de DJ100. Eind oktober zal een vakkundige duurzame jury bepalen welke 100 jongeren een plek op deze lijst krijgen. Laat je inspireren!

Ga naar www.dj100.nl en laat van je horen.
Eva Gies
info@dj100.nlGeef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.