Duurzaamheid in onderwijs
Duurzaamheid in onderwijs is de eis van Morgen, het studentennetwerk voor een duurzame toekomst van studenten. In hun Manifest van Morgen roepen de studenten bestuurders van hun universiteiten en hogescholen op tot integratie van duurzaam in hoger onderwijs. “Na onze studie willen we klaar zijn om onze bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving.
Duurzaamheid is niet alleen voor mannen in grijze pakken die erover vergaderen, maar ook voor ons, de generatie van Morgen. Als wij die verduurzaming van de samenleving willen, dan moeten we dat nu in eigen hand nemen. Daarom dit Manifest waarin we pleiten voor een integrale aanpak van duurzaamheid in het onderwijs. Duurzaamheid doe je er niet langer meer bij in losse vakken of modules, vertelt Dieteke Tamminga, bestuurslid van Morgen.
“Als wij verduurzaming willen, moeten we dat in eigen hand nemen.”
Tien punten van het Manifest van Morgen
Op de dag van de Duurzaamheid wordt dit Manifest aan de Colleges van Bestuur van diverse universiteiten en hogescholen in Utrecht aangeboden. Bij de overhandiging zullen onder meer Bert van der Zwaan, rector magnificus van de Universiteit Utrecht, Jan Peter Balkenende en Herman Wijffels aanwezig zijn. In de tien punten van het Manifest van Morgen roepen de studenten die bestuurders van hun universiteiten en hogescholen op tot een integrale vervlechting van het aspect duurzaamheid in alle studies. “Wij wijzen er ook op, dat er al een aantal methodes en modules ter verduurzaming van organisaties, bedrijven en ook universiteiten en hogescholen, zijn ontworpen! Vaak weten universiteiten of hogescholen dat niet van elkaar. Het wiel hoeft echt niet opnieuw uitgevonden te worden.” Tamminga noemt in dit verband als beeldend voorbeeld de hogescholen van Avans in Breda, ’s-Hertogenbosch en Tilburg.
Intergratie duurzaamheid in onderwijs
De studenten vinden dat universiteiten en hogescholen hun onderwijstaak zodanig behoren te vervullen, dat zij hun studenten straks de samenleving in sturen met actuele kennis en vaardigheden, die daar nodig zijn. In die plicht investeert de samenleving met publieke gelden in haar toekomst. “Het kan toch niet zo zijn, dat wij na ons afstuderen bij een bedrijf binnenkomen en daar eerst een bijscholing duurzaamheid moeten doen! We moeten juist met onze kennis, vers van de universiteit of hogeschool het bedrijf actuele, dus toegevoegde waarde bieden. Dan moet duurzaamheid, dat zo’n grote rol speelt in die samenleving van morgen, toch in al onze studies zijn geïntegreerd? Integreren wil zeggen, zo legt het Morgen-bestuurslid uit, dat studenten leren welke consequenties hun gedrag in de toekomstige uitoefening van hun beroep heeft. “We leren veel over techniek, vaardigheden etc., maar daarbij worden nog te weinig kritische kanttekeningen geplaatst over wat daarvan de gevolgen zijn voor de drie P’s. We missen die grote context, die in iedere studie een andere invalshoek heeft.“
“Ik zou in mijn studie medische biologie meer willen weten over de gevolgen van onderzoek voor mensen en over het zorgvuldig omgaan met materialen en hergebruik ervan. Dus de people en planet kant. ”
Onze verantwoordelijkheid en onze toekomst
In hun oproep lijken de studenten van Morgen niet alleen hun bestuurders op hun verantwoordelijkheid te wijzen, maar die zelf ook nu en in de toekomst te willen nemen. “Wij zijn ervan overtuigd dat er radicale veranderingen moeten plaatsvinden, willen wij in de wereld met al die mensen kunnen blijven leven op deze planeet. Hier in het westen merken we er nòg niet zo veel van. Aan de andere kant van de wereld des te meer. Nu en in de toekomst moeten ook de mensen daar waardig en goed kunnen leven.” Voor deze omslag willen de studenten van Morgen kennis in huis hebben om hun steentje eraan bij te dragen. Juist dat gebrek aan kennis over duurzaamheid missen ze nu in hun studie. In reacties van medestudenten en docenten daagt duurzaamheid wel een beetje, maar blijft concrete actie nog uit. Dat is de reden dat Morgen, het landelijk studentennetwerk voor een duurzame toekomst bestuurders, docenten en medestudenten oproept te kiezen voor de toekomst met een duurzame levensstijl, studie en carrière.
“Met behoud van eigen karakter van iedere universiteit en hogeschool spreken wij ons nadrukkelijk uit voor integrale introductie van duurzaamheid in onze studies. Samenwerking tussen de onderwijsinstellingen is daarbij essentieel.”
3 oktober 2012
Désirée Crommelin
©2012 duurzaamplus.nl
Geef een reactie