Hoe ecobewust is ons koningshuis in de keuze van zijn kleding?

Hoe eco-bewust zijn leden van het koningshuis bij het kiezen van de stoffen voor hun kleren? Dragen koningin Beatrix en prinses Màxima bij voorbeeld bij de opening van de Staten-Generaal toiletten van ecologische stoffen? Door zo het goede voorbeeld te geven, zou je dan inderdaad kunnen spreken van representatief koningschap! Hoe duurzaam het koningschap op zich is noch over de inhoudelijke kant zullen we het hier niet hebben; daarover wordt al druk in Haagse kringen gedelibereerd.
Gecertificeerde zijde
Op verzoek ontwierpen Maria Neves en Aicha Hockx van Eco-couture voor Prinsjesdag de toiletten voor koningin Beatrix en prinses Màxima van ecologische en duurzame materialen.
Enthousiast licht Maria Neves de ontwerpen toe. Eco-couture is lid van Fair Wear Foundation en probeert niet alleen zoveel mogelijk duurzame materialen in deze ontwerpen te verwerken zoals wilde zijde, biokatoen, bioverf en biokatoen naaigaren. Ook gebruikt het bijvoorbeeld een hoed van de koningin of andere materialen en accessoires opnieuw door het in een nieuw jasje te steken en andere accenten te leggen. “Voor deze representatieve toiletten voor Prinsjesdag kozen we gecertificeerde zijde. Dat is zijde waar de zijderups als vlinder zelf de cocon verlaat en niet vroegtijdig door chemicaliën uit zijn cocon wordt gehaald.”
Ecobewust keuze is hergebruik hoed
Eco-couture ontwierp voor koningin Beatrix een toilet in prinsesselijn van koningsblauwe wilde gecertificeerde zijde. Daarop draagt de majesteit een jasje met aansluitende mouwen dat van achteren sluit en van dezelfde wilde zijde is. Daaroverheen een kanten jasje van biokatoen. “De kleur koningsblauw staat de koningin goed en heeft iets statigs. Dus voor een plechtige gelegenheid als Prinsjesdag uitermate geschikt”, vindt Maria Neves. Met de silhouet van de prinsesselijn lijkt de draagster langer. Het accent van aansluitende mouwen, zo laat Maria zien, verhult de onderarmen van deze oudere, statige dame. Kroon op dit ontwerp is de hoed. “Hier hebben een rieten hoed genomen, die de koningin al in 2008 op Prinsjesdag droeg. Deze mooie hoed is voor deze gelegenheid met de hand geverfd met Rubia-ecoverf in dezelfde kleur blauw.”
Recycling knoopjes
Het toilet dat Eco-couture voor Prinses Màxima ontwierp, bestaat uit twee lagen doorzichtige gecertificeerde pongé-zijde. De bovenste laag van fel rode pongé-zijde wordt door de onderste ecrukleurige laag in kleur verzacht. Deze laag is goed zichtbaar aan de zoom en langs de hals. “Rood staat de prinses goed.
En deze dunne pongé-zijde valt prachtig soepel in dit zwierige wat romantische model met verhoogde taille tot vlak onder de borsten. Het korte jasje met lange mouwen sluit met een overslag opzij. Het hoofdsieraad dat prinses Màxima erbij draagt, is van restjes stof van de jurk gemaakt. Op de manchetten zitten gerecyclede knoopjes die we zelf opnieuw hebben overtrokken. Met dit ontwerp van duurzame materialen van een Nederlandse ontwerper zou ze het goede voorbeeld geven.” Trots laat Maria het bijbehorende tasje zien van knopen uit ‘grootmoeders’ knopendoos. Het is een variatie op een van de modellen uit de Eco-couture-tassencollectie. Deze tasjes worden in een sociale werkplaats gemaakt. Binnenkort komt het boekje van Eco-couture uit over tassen maken van te hergebruiken materialen van in en om het huis.
Désirée Crommelin
©2011 duurzaamplus.nl
illustraties: tasje van hergebruikte knopen; Ontwerp voor Koningin Beatrix;
ontwerp Ecocouture Maxima ©Ecocouture
Geef een reactie