Toelatingsprocedure van Ctgb dupeert gebruik natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen

De nieuwe toelatingsprocedure van Ctgb is onbetaalbaar en langdurig en dupeert zo het gebruik van natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen in Nederlandse biologische land- en tuinbouw. In zijn column bepleit Bert Buizer handhaving van Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB1) om biodiversteit te handhaven.

Natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen

Zoals het er nu naar uitziet, gaat per 1 januari 2014 voor de natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen uit de huidige lijst Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB1) vrijwel dezelfde toelatingsprocedure gelden als voor die van synthetische gewasbeschermingsmiddelen. Dat wil zeggen: toelating per werkzame stof. Dat brengt voor veel gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong een onbetaalbare en langdurige procedure met zich mee. Want die zijn vaak complex van structuur en werken, in tegenstelling tot synthetische middelen, veelal op basis van meerdere stoffen, die elkaar bovendien nog eens versterken. Van veel van die stoffen is de werking niet of niet precies bekend. De natuur geeft haar geheimen nu eenmaal niet gemakkelijk prijs.

Biologische land- en tuinbouw

Voor gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong eenzelfde toelatingsprocedure voor te schrijven als die voor synthetische middelen is voor producenten en leveranciers van deze bestrijdingsmiddelen een onnodige last. Biologische land-en tuinbouw en natuurvriendelijk tuinieren worden er op z’n zachtst gezegd niet mee bevorderd, terwijl deze vorm van verbouwen tegenwoordig in binnen- en buitenland sterk in opmars zijn. Steeds meer mensen beseffen, dat synthetische gewasbeschermingsmiddelen schadelijk zijn: het ene meer, het andere minder. Ook al zijn ze officieel toegelaten en worden ze volgens voorschrift toegepast!

Ctgb: toelating per werkzame stof

Maar het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) lijkt zich bij de komende besluitvorming ten aanzien van de Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen te beroepen op de nieuwe EU-verordening 1107/2009 en de Europese stofbeoordelingsprogramma’s die momenteel worden ontwikkeld. Gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong krijgen zo geen eerlijke kans. Oude en vertrouwde huismiddelen tegen trips, luizen en slakken mogen straks niet meer zomaar worden toegepast. Slakken mogen straks niet meer aan het bier; een doosje slakkengif mag dan nog wel! Biologische boeren en tuinders leven vandaag de dag niet in een andere tijd. Tijden van grote bioversiteit en waarin er door een natuurlijk evenwicht veel meer natuurlijke ziekte- en plaagbeheersing , zijn helaas voorbij. Onze manier van leven – en die van onze vorige generatie(s) – hebben dat evenwicht verstoord.

Biodiversiteit bewaren

In het gezegde ‘eenmaal een dief, altijd een dief’ geloof ik niet en wil ik niet geloven. We kunnen als we dat willen, die aantasting van de biodiversiteit een halt toeroepen, zoals al veel natuurvriendelijke hobbytuinders en biologische boeren en tuinders doen. Toch moeten zij bij gebrek aan voldoende natuurlijk evenwicht wel eens naar een middel van natuurlijke oorsprong grijpen om tripsen, luizen of slakken tegen te gaan. Dat mocht tot nu toe, omdat deze middelen niet de strenge (en dure) toelatingsprocedure hoefden te ondergaan, die voor synthetische middelen geldt.

”Slakken mogen straks niet meer aan het bier.”

 

 

In het algemeen maatschappelijk belang – en voor mens en natuur in het bijzonder -zou het Ctgb naar mijn mening juist moeten werken aan een oplossing, die natuurvriendelijk gewasbescherming in de biologische land- en tuinbouw – en eigenlijk het milieu en de natuur in het algemeen – ten goede komt. Dat kan door voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong een geheel geëigende benadering te ontwikkelen, die haalbaar en betaalbaar is voor producenten en gebruikers van deze middelen.

Biologische land- en tuinbouw in Frankrijk en Duitsland

”Ctgb toelatingsprocedure is voor producenten en leveranciers van deze bestrijdingsmiddelen een onnodige last. Het brengt voor veel gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong een onbetaalbare en langdurige procedure met zich mee.”

Aan de grote spelers in de EU als Duitsland en Frankrijk, zal het, denk ik niet liggen. Beide landen bevorderen de biologische land- en tuinbouw en die inmiddels is gegroeid naar 1 miljoen hectare in beide lidstaten. Misschien dat de biologische land- en tuinbouwsector meer moet laten zien wat biologische gewasbescherming voor hun teelt betekent. En andersom zou het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden meer de boer op kunnen gaan om eens polshoogte te nemen, want de ontwikkelingen op dit gebied staan bepaald niet stil.

4 augustus, 2012
Bert Buizer, adviseur duurzame landbouw
www.buizeradvies.nl

 



Geef een antwoord

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.