Jonge Klimaatagenda zet minister voor Klimaat aan het werk

De Jonge Klimaatagenda, dit weekend officieel gepresenteerd op de Jonge Klimaattop in Rotterdam zet nieuwe minister voor Klimaat aan het werk. ‘Wij zijn blij met de ambitieuze doelen die gesteld worden in het regeerakkoord, maar een echte visie op toekomstig Nederland ontbreekt. Het is cruciaal voor een soepele energietransitie dat de nieuwe minister voor Klimaat luistert naar wat de beroepsbevolking van 2050 voor ogen heeft!” verwoordde voorzitter Wilmine van den Bosch de visie van de Jonge Klimaatbeweging na de presentatie van het regeerakkoord. Deze visie is duidelijk terug te zien in onze Jonge Klimaatagenda.
Beroepsbevolking van 2050: Wij dus!
Die beroepsbevolking van 2050, dat zijn de jongeren van nu. Wij dus! Desondanks wordt de stem van deze groep door de politiek nog nauwelijks meegenomen bij het schrijven van klimaat- en duurzaamheidsbeleid. Vreemd, aangezien wij de eerste generatie zijn die de gevolgen van klimaatverandering gaat ervaren. Daarom hebben wij nu het heft in eigen hand genomen en presenteren we zaterdag 21 oktober in Rotterdam de Jonge Klimaatagenda, ons visiedocument voor een duurzame toekomst in 2050.
“Route naar hoe we hopen dat 2050 er uit gaat zien”
Jonge Klimaatagenda beschrijft route met concrete stappen
Samen met 30 jongerenorganisaties en meer dan 20 andere betrokken partijen hebben we in een proces van een half jaar een toekomstschets gemaakt door andersom te denken De kern van deze schets is niet wat onze verwachtingen van de toekomst zijn, maar hoe we hopen dat 2050 er uit gaat zien. Dit is namelijk een wezenlijk verschil dat vraagt om een andere aanpak. Door middel van verschillende dialogen en sessies met jongerenorganisaties als FNV Jong, Studenten voor Morgen en Jongeren Milieu Actief hebben we een stip aan de horizon gezet. Daarbij concentreerden wij ons op de vijf thema’s wonen, werken, voeding, onderwijs en mobiliteit. Wat er daarna volgde is backcasting: het terug-redeneren vanuit deze langetermijnvisie naar de situatie nu. Welke route moeten wij anno 2017 nemen om deze hoop in te lossen en wat zijn de concrete stappen die daarbij horen?
Hoogfrequent netwerk van klimaatneutraal openbaar vervoer
Deze insteek is nieuw. Zo denken we niet na over hóe we auto’s in 2050 elektrisch kunnen laten rijden, maar vragen we ons af óf we ons in 2050 eigenlijk nog wel met de auto willen verplaatsen. Zo geven bijvoorbeeld jongeren aan liever gebruik te willen maken van een hoogfrequent netwerk van klimaatneutraal openbaar vervoer en in plaats van eigen autobezit, een auto juist zo veel mogelijk te willen delen. Wanneer dit besef doordringt, wordt duidelijk dat zo’n toekomstbeeld om heel andere investeringen vraagt. En dat begint vandaag al.
“De Jonge Klimaatagenda hoort op het nachtkastje van de nieuwe minister voor Klimaat te liggen”.
Minister voor Klimaat
Tijdens de Jonge Klimaattop in Rotterdam komen we samen met 300 jongeren om met de Jonge Klimaatagenda het eindresultaat te presenteren van zes maanden hard werken. Daarnaast gaan we alvast aan de slag met de eerste concrete vraagstukken voor de komende jaren. We overhandigen ten slotte onze agenda aan de Nederlandse klimaatgezant van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Marcel Beukeboom. Hij zal onze agenda meenemen naar Bonn, waar de internationale klimaattop (COP23) in november plaatsvindt. Na de top overhandigen we de agenda zo snel mogelijk aan de nieuwe minister voor Klimaat. Onze opdracht? Simpel: zo snel mogelijk aan de slag met onze plannen en in gesprek gaan met jongeren. Daarbij hoort de Jonge Klimaatagenda de komende vier jaar op het nachtkastje van de nieuwe minister voor Klimaat te liggen.
Maarten Labots, bestuurslid Jonge Klimaatbeweging
Jonge Klimaatbeweging
Facebook
Twitter
illustratie ©JKB
Geef een reactie