Den Haag zakt weg: kabinet-Rutte I niet duurzaam

Duurzaam? Nee, van dit kabinet Rutte valt weinig te verwachten, is de conclusie in het Trouw Duurzame 100-debat op het Nationaal Sustainability Congres. Hoe relativerend je ook denkt over de criteria van deze top-100, de score maakt duidelijk wat er speelt in Nederland: Den Haag zakt weg, het bedrijfsleven is de grote stijger en de financiële sector de grote afwezige.

 Wijffels

Het mogen dan toppers zijn, duurzaam leiderschap, zo leert Ben Tiggelaar de aanwezigen, komt niet van boven, maar vanuit mensen die midden in een bedrijf of instelling staan! “Het is iemand die de mensen zo vertrouwen dat zij daar hun vernieuwende ideeën durven te spuien. Iemand die naar hen luistert en hun met anderen in contact brengt om erover verder te praten en te denken.”

Ook dit jaar is Herman Wijffels, oud-topman van de Rabobank onbetwist nummer Eén, een plaats die hij heel graag eens aan een ander gunt. En hij heeft al iemand op het oog: Paul Polman, bestuursvoorzitter van Unilever. Volgens Wijffels speelt kredietverlening aan het Nederlandse mkb een cruciale rol om daar te investeren in duurzaamheid van beleid en productie. Wubbo Ockels, hoogleraar duurzame technologie TU-Delft de nummer Twee, karakteriseert het in de financiële sector heersende kortetermijndenken als ver-van-zijn-bed-show. Bij dit ‘blinde geld’ kent men geen betrokkenheid en denkt men alleen in profit, niet in people en planet.

Retrokabinet Rutte I: geen Happy energy

Bij zijn studenten in Delft is betrokkenheid juist essentieel. Ockels ervaart steeds weer bij hun dat betekenis geven aan langetermijndenken hen, zoals hij het noemt happy energy geeft, hen uitdaagt de grenzen te verleggen bij hun duurzame oplossingen. “Een overheid die toekomstgericht denkt, zou in duurzame innovatie investeren.” Dat ligt met dit retrokabinet anders. “Met dit kabinet is het verlies van afhankelijkheid van Den Haag winst voor de mensen, die nu hun eigen kracht terugpakken van Vadertje Staat”, zo geeft Maurits Groen, communicatieadviseur en nummer Zes op de lijst er een positieve draai aan. En inderdaad de Green Deal, genoemd in de regeringsverklaring noemen de toppers een leeg begrip. Maar dat biedt volgens hen, de samenleving de kansen met strategische initiatieven duurzaamheid in eigen hand nemen. En die kan dit kabinet toch niet afwijzen! Voorwaarde bij die strategie is transparantie door alle betrokkenen. Ockels noemt als voorbeeld het waarom van kolencentrales.

“Niemand in Nederland heeft inzicht in dit waarom van die kolencentrales! Dat noem ik nog eens een hoog risico voor investeerders!”

Duurzaam Utrecht

Mirjam de Rijk (GL), wethouder Milieu in Utrecht bevestigt dit. “Het gaat wat mij betreft over communicatie, dus eerder om een maatschappelijke dan over technische innovatie. We zijn de pilots voorbij en het is een kwestie van doen.” De gemeente Utrecht heeft voor een duurzaam energiebeleid 26 miljoen euro vrijgemaakt om de landelijke doelstellingen van 30% minder CO2-uitstoot en 20% zelfopgewekte energie te realiseren. “Het gaat om isolatie van onze huizen, meer elektrische vervoersmiddelen, het nieuwe werken en energiezuinige gemeentelijke gebouwen om het goede voorbeeld te geven”.

Désirée Crommelin
©2011 Duurzaamplus.nl

 



Geef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.