Jongeren. Klimaat. Nu.

Jongeren. Klimaat. Nu. is het klimaatmanifest dat door zes politieke jongerenpartijen is opgesteld . Vertegenwoordigers van de jongerenorganisaties JMA (Jongeren Milieu Actief) en zes politieke jongeren organisaties overhandigden een klimaatmanifest aan de Tweede Kamer. In het manifest staat onder andere dat de politiek naar de klimaatwetenschap moet luisteren, een burgerraad moet instellen en een Nederlandse Green New Deal moet formuleren. (©foto Marten van Dijl/MD)
Dit klimaatmanifest is nu in boekvorm uitgegeven met een voorwoord van Jan Terlouw en met als ondertitel Manifest voor Klimaatgerechtigheid bestaat uit negen actiepunten, gefocust op hoe het klimaatbeleid van de moederpartijen van deze jongerenorganisaties verbeterd kan en moet worden. “Want het is toch te gek voor woorden dat dit beleid de toekomst van onze generatie zal bepalen, maar wijzelf bijna geen stem hebben!” stelt Puck van der Mark in haar column namens Jongeren Milieu Actief, jongerenorganisatie van Milieudefensie.
Klimaatmars
Het was 10 maart 2019, en samen met zo’n 40.000 andere mensen stond ik op de Dam. De regen kwam met bakken uit de lucht, maar ondanks dat hing er een positieve en opgetogen sfeer. We stonden daar namelijk allemaal met hetzelfde doel: een signaal afgeven aan de overheid dat het echt tijd werd om in actie te komen tegen klimaatverandering. Het bleek achteraf de grootste klimaatmars in Nederland ooit te zijn. Ik ging er dan ook met een opgeheven hoofd, en bibberend van de kou, weer weg. Dit moest immers wel iets teweeg hebben gebracht.
Voor Jongeren klimaat topprioriteit
JMA
Jongeren Milieu Actief zet zich actief in voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Met onze acties proberen we andere jongeren op een positieve manier te bereiken en bewust te maken van hoe zij zelf de wereld kunnen beïnvloeden. JMA is de jongerenorganisatie van Milieudefensie.
Inmiddels zijn we alweer bijna twee jaar en verscheidene andere klimaatprotesten verder en nog steeds lijken helaas veel te veel mensen niet te beseffen met wat voor een crisis we te maken hebben. Integendeel, de partij die hoogstwaarschijnlijk weer de grootste wordt na de komende verkiezingen heeft klimaatverandering tegengaan zelfs niet als topprioriteit benoemd. En ondertussen blijft de temperatuur stijgen, blijven de oceanen verzuren en blijft het aantal natuurrampen toenemen, met alle gevolgen van dien. Ik kan daar soms ontzettend moedeloos van worden, en dat is nog licht uitgedrukt. Dat is dan ook de reden dat ik daar toen stond op de Dam, maar ook de reden dat ik erbij was in Den Haag toen er gestaakt werd voor het klimaat, dat ik mede-eiser werd in de klimaatzaken van Urgenda en Milieudefensie, dat ik tal van petities ondertekende en dat ik een bachelor afrondde met de complexe vraagstukken rondom klimaatverandering als focus. Maar ik wilde meer doen, want ik was het zat dat ik nog zo mijn best kon doen in mijn persoonlijke leven, maar dat dit weinig zin heeft zolang de mensen met macht de urgentie niet inzien.
Klimaatbeleid moederpartijen verbeteren
Zo kwam ik eind vorig jaar terecht bij Jongeren Milieu Actief (JMA), de jongerenorganisatie van Milieudefensie. Er zijn gelukkig nog genoeg andere jongeren die zich net als ik willen inzetten voor een betere, duurzamere wereld. Met JMA proberen we zoveel mogelijk mensen te bereiken door bijvoorbeeld gastlessen te geven op middelbare scholen of door podcasts te maken en blogs te schrijven over belangrijke onderwerpen die gerelateerd zijn aan het klimaat. Maar dit is niet het enige wat we doen. Eind 2020 heeft JMA namelijk, samen met de voorzitters van zes politieke jongerenpartijen, een klimaatmanifest opgesteld. Dit klimaatmanifest bestaat uit negen actiepunten, gefocust op hoe het klimaatbeleid van de moederpartijen van deze jongerenorganisaties verbeterd kan en moet worden. Want het is toch te gek voor woorden dat dit beleid de toekomst van onze generatie zal bepalen, maar wijzelf hierin bijna geen stem hebben? Dat is precies de reden dat we dit manifest hebben opgesteld, met de hoop dat zoveel mogelijk mensen het zullen ondertekenen. Inmiddels is dit al door meer dan 13.000 mensen gedaan!
“Ook jij kan natuurlijk politieke invloed hebben, door deze verkiezingen groen te stemmen”
Jongeren. Klimaat. Nu.
Waar we ontzettend trots op zijn, is dat het manifest ondertussen niet meer alleen te lezen is op onze website, maar dat er een heus boek uitgebracht is, genaamd “Jongeren. Klimaat. Nu. Manifest voor klimaat gerechtigheid”, met een voorwoord van Jan Terlouw. Het boek is te koop bij je lokale boekhandel of via onze website. In het manifest beschrijven experts uitgebreid waarom die negen punten in het manifest zo ontzettend belangrijk zijn. Zo zijn we bij JMA heel hard bezig om invloed uit te oefenen op de politiek, hopelijk met succes. Die bepaalt immers hoe Nederland de komende jaren gaat handelen op het gebied van klimaat. Ook jij kan natuurlijk politieke invloed hebben, door bij deze verkiezingen groen te stemmen!
Klimaatalarm
Op jma.org lees je de komende tijd hoe het zit met de klimaatplannen van de partijen. Voor het stemmen staat er echter nog een ander heel belangrijk evenement gepland: het Klimaatalarm. Dit jaar kunnen we natuurlijk niet met 40.000 man bij elkaar op de Dam staan. Desondanks wilden we ons toch weer gaan inzetten om een minstens zo sterk signaal af te geven als toen. Daarom zal er op plekken door het hele land én online, een klimaatalarm geluid worden op zondag 14 maart. Iedereen kan zich aanmelden via de website van het Klimaatalarm. Want, hoe meer mensen, hoe luider het signaal, letterlijk en figuurlijk. Daarom ga ik het nog maar eens proberen, want we gaan net zo lang door totdat we serieus genomen worden. Hopelijk hebben we dit keer iets beter weer.
Puck van der Mark
Jongeren Milieu Actief
© Jongeren Milieu Actief (JMA),
Geef een reactie