Kieswijzers voor duurzame politiek met toekomst

Kieswijzers voor een duurzame politiek met toekomst. De toekomst van, voor wie? Geldt vandaag de dag niet de tegeltjes-waarheid Jong geleerd oud gedaan? Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! Of zoals Maurits Groen, éminence grise, klimaatactivist en duurzaam ondernemer van het eerste uur het treffend stelt “Jongeren kijken meer naar wat je doet dan wat je zegt!”
Als de oudere generatie gedrag en de taal van echte verduurzaming niet machtig zijn, dan pakken de jongeren het initiatief en gebruiken hun gezond verstand.  Voor hen, zo bleek gisteren weer bij het Klimaatalarm,  kan het niet zo doorgaan. Zij willen bouwen aan een hernieuwde duurzame sociaaleconomische samenleving met een circulaire economie, gezonde lucht, biodiversiteit en andere duurzame vanzelfsprekendheden, die door de gevestigde orde nog steeds genegeerd worden.

Politiek met toekomst

Volksvertegenwoordigers zijn geen jongeren, maar staan voor de belangen van onze hele samenleving. In deze samenleving wordt links en rechts gepleit voor een duurzame politiek door het kabinet, aangezet door de Tweede Kamer. Daar lijken volksvertegenwoordigers meer te denken aan hun politieke toekomst, dan aan een duurzame toekomst van ons land. Het neoliberale marktdenken heeft de politiek nog steeds in de greep, ondanks de coronavirus. De gevolgen van de pandemie zet de samenleving on hold door de lockdowns en andere coronamaatregelen. De sussende woorden ‘Terug naar normaal’ van de minister-president Rutte doen het ergste vrezen. Ze gaan voorbij aan de aanhoudende wetenschappelijke waarschuwingen dat het ecologische evenwicht op onze planeet is verstoord en dat ook de mens dat nu aan den lijve ondervindt. Deze virus zal niet de laatste zal zijn. Het is de gelegenheid om moed tonen en met beleid een duurzame corona-kanteling te realiseren naar een gezonde circulaire economie?

Kies wijzer

De ideeën zijn er, de ervaringen zijn er en het lerend vermogen onder moedige en jonge ondernemers is hoog. Onderhuids in Nederland en ver daarbuiten is al lang een beweging gaande die wil hernieuwen, die wil investeren in de toekomst,  in duurzame samenleving met een ecologische en circulaire economie. Het zijn realisten, geen idealisten. En het is iets wat veel kiezers ook willen en elkaar daarom oproepen groen te stemmen. Verenigingen als Natuurmonumenten, Milieudefensie, Groene kerken en moskeeën, Greenpeace tot en met Wakkerdier waar vele Nederlandse zich verbonden mee voelen – bieden stemwijzers en ontstemwijzers aan. Dringend wordt afgeraden om gangbare kieswijzers te gebruiken, waar bij het invullen geen standpunt over ‘de natuur’ wordt gevraagd. Die vraag blijkt geen onderdeel bij deze kieswijzers. (Op welke planeet verblijven deze?)  Dus wordt in het stemadvies bij deze kieswijzers niet duidelijk hoe grote politieke partijen daarover denken.

Kies voor duurzame toekomst

Elders timmert gelukkig ‘deze planeet’ wel degelijk aan de weg en vraagt om duurzaam beleid, gezonde leefomgeving voor mens, dier en plant. Gebruik dus ‘groene ’kieswijzers’.

Een willekeurige keuze groene stemwijzers en info:

Het radioprogramma Vroege Vogels roept op vooral Groen te stemmen. Onder het mom De natuur is niet links of rechts, maar groen, verwezen Kees de Pater van Vogelbescherming en Teo Wams, directeur natuurbeheer van Natuurmonumenten naar

Jij kiest wijzer van Milieudefensie

De Ontstemwijzer van Wakkerdier

Nog andere kieswijzers:

Kies voor Klimaat met Klimaatkandidaten

Groene kerken en moskeeën  Doe de test

Naturalis Het groene verkiezingen debat

Greenpeace met rtv campagne ‘Maak politiek Groen’

©illustratie: onbekend

 

 Geef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.