Autodelen en hoe dat te verzekeren?

Autodelen en hoe dat te verzekeren

Autodelen en hoe dat te verzekeren is iets waarover nog te weinig bekend is. Verzekeraars  krijgen steeds vaker vragen van klanten over hoe je het best je kunt verzekeren als je gebruik wilt maken van autodelen. “Een actueel en trendy onderwerp, dat wat verzekeren betreft best ingewikkeld ligt”  stelt  Rianne Veerman, expert autoverzekeringen in haar column.

Deelplatformen auto’s

Deelplatformen en -initiatieven voor autodelen schieten als paddenstoelen uit de grond.  SnappCar, Greenwheels, MyWheels, ConnectCar, BlaBlaCar en car2go,  het is een kwestie van even klikken en je hebt een auto te pakken. Bij de vergelijkingssite Independer waar ik werk,  krijgen we de laatste tijd veel vragen van onze klanten hoe je je nu het best kunt verzekeren als je gebruik wilt maken van autodelen. Een actueel en trendy onderwerp, dat wat verzekeren betreft best ingewikkeld ligt. Steeds meer mensen zien autodelen als alternatief voor hun eigen auto. Dus wil jij ook autodelen, denk dan goed na over hoe het zit met verzekeren en autodelen.

“Verzeker de auto op kenteken en niet op persoon.”

Autodelen: hoe je te verzekeren

Leen je je (bestel)auto een keer uit aan een bekende,  dan is je auto gewoon verzekerd via jouw  autoverzekering. Als iemand anders in je auto rijdt en schade maakt, gaat het ten koste van jouw schadevrije jaren. Daardoor kan de premie van je autoverzekering omhoog gaan en betaal je vaak een eigen risico voor de reparatie van je auto. Je auto delen via een platform valt niet onder je eigen autoverzekering. Dat komt omdat een verzekeraar niet weet welke bestuurders allemaal gebruik gaan maken van die auto en daarmee een hoger risico draagt. Er zijn al wel verzekeraars zoals OHRA,  die met Clixx de mogelijkheid biedt, om een autoverzekering per dag af te sluiten, zodat deze kosten (deels) vergoed worden.

Voorwaarden platform autodelen

Als je je auto deelt of een auto leent via een platform als Snappcar of MyWheels krijg je er in de meeste gevallen een autoverzekering bij. Die is geldig zolang je de auto leent. Maakt de lener of huurder schade aan je auto dan geldt de verzekering van het platform. Je moet daar de schade melden. Het is zaak altijd van tevoren de voorwaarden van het platform door te lezen, zodat je weet waar je wel en niet voor verzekerd bent. Als je autodeelt op eigen initiatief of met een groep bekenden, adviseren wij je goed te informeren bij je verzekeraar of dit wel mag. Houd er rekening mee,  dat je voor een deelautoverzekering een hogere premie per maand betaalt en dat je verzekeraar aanvullende voorwaarden stelt. Denk daarbij aan een maximum aantal bestuurders, het uitsluiten van bepaalde bestuurders en/of het aanstellen van één persoon die verantwoordelijk is voor de premiebetaling.

Aanvullende verzekeringen

Autodelen en hoe dat te verzekeren Deel je een auto via een deelplatform,  dan ben je meestal automatisch verzekerd voor pechhulp. Vaak hebben zij in hun voorwaarden een inzittendenverzekering opgenomen en regels over hoe het zit met jouw rechten en plichten bij conflicten. Als dat niet het geval is of als je je auto op eigen initiatief deelt, is het verstandig om aanvullend verzekerd te zijn. In geval van pech onder weg en je komt met een deel- of leenauto met passagiers langs de weg te staan, wil je zo snel mogelijk weer op weg. Dat geldt natuurlijk ook als je je auto aan iemand anders uitleent. Daarom is het slim om een pechhulp-verzekering voor de auto af te sluiten. Een tip!  Verzeker de auto op kenteken en niet op persoon. Verstandig is een inzittendenverzekering af te sluiten wanneer je anderen meeneemt om te carpoolen of via BlaBlaCar. Met een ongevallen inzittendenverzekering verzeker je jezelf en de medepassagiers bij een ongeluk met blijvende invaliditeit of overlijden als gevolg. Zelfs als je als bestuurder het ongeluk hebt veroorzaakt. Een schadeverzekering inzittenden is hier een uitgebreide variant op. Wat tenslotte een rechtsbijstandverzekering betreft, verzekeren niet alle verzekeraars rechtshulp als je je auto deelt. Als je toch een rechtsbijstandverzekering voor verkeer afsluit, ben je in bijna alle gevallen verzekerd voor juridische hulp bij een meningsverschil over het bezit en gebruik van je auto.

Rianne Veerman

Independer

foto ©duurzaamplus



Geef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.