SP in EP: vervuiler betaalt in EU

SP maakt zich in het Europese Parlement hard voor het principe de vervuiler betaalt.

SP maakt zich in het Europese Parlement hard voor het principe de vervuiler betaalt. “De grootste bedrijven in de wereld, in Europa en in Nederland zijn ook de grootste vervuilers. In plaats van de rekening bij de burgers  neer te leggen zoals nu gebeurt, moeten we de grootvervuilers aanpakken en hen laten betalen voor de vervuiling van òns milieu. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat bij de bevolking voldoende steun voor het klimaat- en milieubeleid blijft bestaan en onze prachtige planeet groen en leefbaar blijft.” Dat schrijven Arnout Hoekstra en Geert Ritsema, kandidaat Europarlementariërs voor de SP in hun column* voor duurzaamplus.

Nederland hekkensluiter duurzame energie

Arnout Hoekstra ©SP

Als het om milieu, natuur en klimaat gaat, heeft Nederland weinig om trots op te zijn. Ons land kent vergeleken met andere EU-landen een hoge CO2-uitstoot en is Europese hekkensluiter als het gaat om het percentage opgewekte duurzame energie.  Onze landbouw zorgt voor een ongekende vervuiling van de bodem en het oppervlaktewater en veroorzaakt zo massale sterfte van insecten en vogels en onze luchtkwaliteit behoort tot de slechtste van Europa. Grote vervuilers als Shell hebben bij ons vrij spel: ze betalen nauwelijks belasting en de energietarieven zijn voor hen beduidend lager dan in de omringende landen. Ondertussen krijgen gewone burgers van de overheid te horen dat ze korter moeten douchen en dat hun energierekening omhoog gaat om te betalen voor de aanpak van klimaatverandering.  Dit beleid is niet alleen onrechtvaardig maar ook totaal niet effectief.

“Laat de grootste vervuilers betalen voor de schade die ze aanrichten aan klimaat en milieu.”

SP in EP wil rechtvaardig klimaatbeleid in EU

Om de planeet en de mensheid te redden, moet het roer radicaal om, niet alleen in Nederland maar ook in Europa. Er moeten Europese – en uiteindelijk mondiale- afspraken gemaakt worden om de grootste vervuilers te laten betalen voor de schade die zij aanrichten aan klimaat en milieu. In het Europees Parlement willen wij ons de komende periode inzetten voor een rechtvaardig klimaatbeleid.  Klimaatverandering  is het grootste milieuprobleem: het poolijs smelt, de zeespiegel  stijgt en het weer wordt steeds extremer.  Deze klimaatverandering veroorzaakt zware overstromingen en hevige droogte die leiden tot verwoestingen, honger en oorlog. Om te voorkomen dat het probleem totaal onbeheersbaar en de planeet onleefbaar wordt, moeten we binnen een scenario van maximaal  1,5°C temperatuurstijging blijven. Hoewel dit doel door de EU in het klimaatakkoord van Parijs onderschreven wordt, komt er in de praktijk weinig van terecht.

Stop perverse privileges

Geert Ritsema

In plaats van zo snel mogelijk te stoppen met fossiele brandstoffen, worden deze door de EU nog steeds gestimuleerd met allerlei vrijstellingen, gratis vervuilingsrechten en andere (verborgen) subsidies voor grote fossiele bedrijven. De SP wil dat aan deze perverse privileges zo snel mogelijk een einde komt en dat er in Europees verband afspraken worden gemaakt over een CO2-belasting. Uitgaande van het idee van klimaatrechtvaardigheid, moeten de opbrengsten van deze belasting terugvloeien naar de staatskas en worden gebruikt om de overgang naar duurzame energie te versnellen en voor iedereen betaalbaar te maken. Zo ook moeten landbouwsubsidies die leiden tot aantasting van waterkwaliteit en bodem – en daarmee uiteindelijk van onze voedselvoorziening – worden afgeschaft en vervangen worden door ondersteuning van boeren die goed voor de natuur en hun dieren zorgen en die bijdragen aan het verbeteren van de leefbaarheid op het platteland.

Circulaire economie

Tevens pleiten wij voor een verbod op stoffen die gevaarlijk zijn voor het milieu en de gezondheid van mens en dier, zoals het landbouwgif glyfosaat van de firma Bayer, hormoon-verstorende stoffen en wegwerp- en microplastics. De SP wil de luchtkwaliteit verbeteren door in Europees verband de emissienormen voor de auto-­industrie aan te scherpen. De circulaire economie willen we stimuleren, onder anderen door het hergebruiken van grondstoffen en het repareerbaar ontwerpen van producten verplicht te stellen. Bij al deze maatregelen geldt wat ons betreft het uitgangspunt dat de rekening  niet bij consumenten wordt neergelegd, maar bij de vervuilers: de producenten.

Arnout Hoekstra, lijsttrekker SP EP-verkiezingen
Geert Ritsema, SP-kandidaat Europarlementariër
SP 

foto’s : ©SP en CC0 Public Domain

* Duurzaamplus heeft de kandidaten van alle Nederlandse politieke partijen die meedoen aan de Europese Parlementsverkiezingen 2019 uitgenodigd voor een column op haar site.



Geef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.