LEAFF biedt 100% composteerbare telefoonhoesjes

LEAFF biedt 100% composteerbare telefoonhoesjes van suikerriet

 

LEAFF biedt 100% composteerbare telefoonhoesjes van suikerriet. Een ambitieus begin van deze jonge startup van vier studenten van de Hogeschool van Amsterdam om essentiële accessoires voor elektronica van suikerriet in de markt te zetten. Met deze grondstof die volledig composteerbaar is, vrij van lood,  BPA en siliconen, willen zij het plastic afvalprobleem tegen gaan. Zij noemen zich kleine wereldverbeteraars. “Dit is nog maar het begin. Er zitten meer accessoires in de planning zoals een Apple-smartwatchband en een airpod case.
23 juni 2021 won LEAFF de Go Game Changers Award 2021 van de HvA.

25- tot 35-jarigen

In hun derde studiejaar tijdens een verdiepende minor Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam hebben vier studenten – Lotte Dekker, Jamielee Dörr, Lisanne Outshoorn en Richard Veltkamp – de onderneming LEAFF opgezet, die volledig in het teken staat van duurzaamheid. “Onze generatie denkt duurzaam. Wij zijn zelf kleine wereldverbeteraars en willen de in onze studie opgedane kennis toepassen in de praktijk.” Natuurlijk scheiden zij hun afval, zorgen waar mogelijk om zo min mogelijk afval achter te laten, gebruiken herbruikbare rietjes en hebben ze een ijzeren waterfles. Ook letten ze tijdens het shoppen of kledingstukken onder de juiste omstandigheden gemaakt zijn en de stoffen van goede kwaliteit en duurzaam zijn. “Het zijn onze kleine stapjes. Nobody is perfect.  Maar als iedereen een beetje doet,  kom je een heel eind”, vertellen ze in een interview met duurzaamplus. Maar er moet meer gebeuren! Daarom willen zij met hun bedrijf LEAFF een alternatief bieden voor alle onnodige plastic accessoires op het gebied van elektronica.

“Een duurzame accessoirelijn voor een eerlijke prijs”

LEAFF biedt duurzaam alternatief

Coronacrisis
Heeft de coronacrisis invloed gehad op het opzetten van het bedrijf? De studenten denken van wel. De partijen die zij benaderden namen de tijd, waren gevoelig voor hun verhaal en zeer behulpzaam. Enerzijds vermoeden ze omdat de bedrijven gesloten waren en gedwongen werden zich te bezinnen op wat nu? Anderzijds reikte LEAFF in haar enthousiasme hen ideeën aan hun productie doelgericht te verduurzamen. “Dat gaf LEAFF wel de wind in de rug.”

Het is een verademing dit praktische en realistische ondernemerschap te zien, dat gericht is op het dagelijkse leven, hun toekomst op onze planeet. De principiële keuze en gedrevenheid van deze jonge ondernemers voor een nieuwe duurzame economie staan in schril contrast met de oude, Haagse politiek. Daar rollen politici met kortetermijn visies ruziënd over straat. Duurzaamheid en klimaatverandering lijken in deze fase van de kabinetsformatie nauwelijks een rol te spelen. De vier studenten halen hun schouders op. Zij focussen op wat zij belangrijk vinden: een bijdrage te leveren met de duurzame productie van essentiële accessoires voor elektronica. Zij zoeken inderdaad een oplossing dichtbij henzelf, in hun dagelijks leven. Deze accessoires spelen hierin een belangrijke rol met allerlei trends en hebbedingetjes, waar de markt gretig op inspeelt. Allemaal leuk en aardig, maar de oprichters van LEAFF beseffen heel goed wat dit vluchtige trendy gebruik van bijvoorbeeld telefoonhoesjes voor een berg afval aan plastic zorgt, plastic dat moeilijk afgebroken wordt. “Wist je” vraagt een van hen, “dat er jaarlijks meer dan één miljard  plastic telefoonhoesjes verkocht worden? We vertrouwen op plastic om onze geliefde mobiele apparaten te beschermen tegen schade, druppels en alle andere soorten gevaar. Helaas is plastic een groot probleem geworden in onze wereld. Ongeveer 60.000 plastic telefoonhoesjes worden weggegooid omdat ze niet meer passen om de huidige telefoonmodellen. Dit gebeurt elk jaar!” Die vervuilingscyclus willen de studenten doorbreken.  Binnen de 20 weken van de verdiepende minor Ondernemerschap en tijdens de coronacrisis wisten zij hun bedrijf LEAFF in duurzame accessoires van suikerriet met het eerste product, een 100 procent composteerbaar telefoonhoesje voor hun IPhone-telefoon op te zetten. Maar verzekeren de oprichters: “Er komen meer producten”. Tijdens die minor kwam er veel op hen af: productkeuze, wetenschappelijk grondstoffenonderzoek, marktonderzoek, financiering, contact met leveranciers, logistiek tot en met het ontwerpen van een logo.

“Alternatief voor alle onnodige plastic accessoires elektronica”

Onderzoek 100% composteerbaar

Het uitgangspunt bij de oprichting van LEAFF is dat haar producten gemaakt worden van hoogwaardig hernieuwbare plantaardige grondstoffen, die 100 procent biologisch afbreekbaar zijn. Volledig vrij van lood, BPA en siliconen. Na onderzoek online en via sociale media bestelden de studenten de nodige samples bij verschillende leveranciers wereldwijd. Na grondig onderzoek van deze samples van diverse biologische materialen zoals bamboe, kurk en suikerriet door microbiologen en andere wetenschappers, viel de keuze op suikerriet. Tijdens deze zoektocht ontdekten zij dat duurzaam niet altijd vrij van chemicaliën of schoon biologisch afbreekbaar is. “Wij wilden echt geen concessie doen aan ons uitgangspunt: een duurzame, 100 procent composteerbare accessoireslijn. Wij willen niet iets verkopen, dat niet klopt. Dat is krom.” LEAFF gaat nog een stap verder dan het denken in biologische grondstoffen. Het biedt haar klanten de mogelijkheid om hun oude plastic producten op te sturen, zodat LEAFF deze op de juiste wijze kan recyclen. Daarnaast staan er veel recycling tips op de website of aan de binnenkant van de verpakkingen, die van recyclet karton en FSC-papier is.

“Wij willen niet iets verkopen, dat niet klopt. Dat is krom.”

Suikerriet uit China

WEBELEAFF
De oprichters van de startup kozen voor de naam LEAFF, het Engelse woord voor blad, maar wel met dubbel FF. “Dat valt op, is speels en je kunt met het woord spelen zoals WEBELEAFF.” In het logo, dat ontworpen is door een medestudente aan HvA,  is de stengel en het blad van suikerriet herkenbaar. De 100% composteerbare grondstof van de LEAFF-producten.

De oprichters van LEAFF geven een uitgebreide beschrijving  hoe de productie van hun product in zijn werk gaat. Uit het suikerriet dat verantwoord wordt verbouwd in PRC,  wordt rietsuiker gewonnen uit het sap van de stengel. Dit wordt korter gecentrifugeerd dan kristalsuiker, waardoor een klein beetje donkerbruine stroop, melasse achterblijft. Die stroop geeft de kleur aan de suiker en wordt via fermentatie in melkzuur omgezet. “Dit melkzuur kunnen we na zuivering of scheiding polymeriseren met verschillende methodes. Met deze grondstoffen maken wij de LEAFF-cases, die in verschillende kleuren te krijgen zijn.”
LEAFF is zich bewust van de huidige reputatie van China als handelspartner. “Wij hebben er met onze coach bij deze minor veel over gesproken en de producenten via verschillende kanalen gecheckt. De door ons gekozen leverancier is voorzien van de juiste certificaten, arbeidsomstandigheden, salarissen etc. Het contact met het bedrijf loopt soepel en onze contactpersoon denkt mee. Alleen moeten we goed rekening houden met tijdsverschil.” De telefoonhoesjes worden nu nog vanuit China per vliegtuig vervoerd. In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen stimuleert LEAFF het bundelen van orders en zorgt het ervoor dat de containers goed worden afgevuld. “Uiteindelijk willen wij onze productie wel verhuizen naar Europa, misschien naar Nederland. Hier zijn we mee bezig, maar voor nu worden de accessoires in China geproduceerd.”

Marktonderzoek

De studenten deden zelf marktonderzoek via Facebook, Instagram en op de HvA naar welke doelgroep interesse heeft en hoe deze het beste te benaderen. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 53% van de 25- tot 35-jarigen het zeer belangrijk vindt om in het dagelijks leven duurzame keuzes te maken. “Opmerkelijk is dat, hoewel de doelgroep 30-49 jaar aangeeft geen interesse te hebben duurzame keuzes te maken bij aankoop van nieuwe accessoires,  71 procent wel aangeeft dat duurzaamheid belangrijk is voor hem/haar. Ook zegt een groot deel van de Nederlanders bereid te zijn om zijn levensstijl aan te passen. Liefst 88 procent geeft aan dit al gedaan te hebben of dit te gaan doen. Met het oog op de toekomst zegt 73 procent dat duurzaamheid de komende jaren belangrijker wordt. Met deze onderzoekresultaten in de hand focussen wij nu op de doelgroep 25-35 jaar die Apple-producten bezitten.”

Financiering

Op de vraag hoe ze dit duurzame avontuur hebben gefinancierd is het antwoord:  ”Zelf, met ons eigen spaargeld! Met z’n vieren hebben we geïnvesteerd in het opzetten van LEAFF, zonder hulp van familie of vrienden, subsidie of leningen van groene banken. We hebben wel drie maanden op de crowdfunding website Kickstarter gestaan. Daar merkten we dat ons product en doelgroep niet goed aansloot op de interesses van de backers van Kickstarter, die voornamelijk uit de Verenigde Staten komen, terwijl wij ons richten op de Benelux. Maar het was goed voor naamsbekendheid en promotie.” De jonge ondernemers beseften ook, dat ze met hun verhaal veel goodwill kregen en veel betrokkenen hen kosteloos hielpen en adviseerden. “Dat is ook veel waard”. Omdat het product – drie hele grote dozen met 1100 telefoonhoesjes – tot hun grote verbazing al drie weken na bestelling in China bij een van hen voor de deur stond, konden ze begin mei al met de verkoop beginnen via de eigen website en bij twee webshops. Dat loopt goed. “Door de coronacrisis is er nog geen verkoop in winkels, maar dat komt wel”, klinkt het vol vertrouwen. LEAFF biedt een telefoonhoesje aan voor 29,95 euro en met de huidige kortingsactie van 20 procent voor 23,95 euro. “Een duurzame accessoirelijn voor een eerlijke prijs, waarvan we een deel schenken aan het WNF.  Onze prijs ligt aanmerkelijk lager dan die van onze concurrent Pela uit Canada waar een duurzaam hoesje 45 euro kost.” Opmerkelijk is dat LEAFF tijdens het interview geen namen noemt, behalve deze van de concurrent. Lachend: “De rest is bedrijfsgevoelige informatie.”

Toekomstplannen

Toekomstplannen? “Zeker! Onze dromen voor LEAFF zijn dat wij onze accessoirelijn kunnen uitbreiden naar meer producten, verschillende merken en diverse designs, zoals de Samsung Galaxy. We willen zo breed mogelijk de markt dekken. Ook zijn er plannen voor airpod cases, Apple-watchbands en kaarthouders.  Maar er komen ook steeds nieuwe modellen op de markt,  zo wordt in september een nieuw model IPhone verwacht.” De mallen die tijdens de productie zijn gebruikt, worden door de leverancier bewaard voor volgende orders. Dit scheelt weer onnodige productie. Ten slotte de vraag: Kent Apple het LEAFF-product en de ambitieuze plannen van de startup hiermee? “Met de tech-reus is nog geen contact geweest. Eerst een plek op de markt veroveren!” luidt het antwoord van de vier jonge ondernemers.

LEEAF

Désirée Crommelin
© duurzaamplus.nl



Geef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.