Internet of things is ‘wildcard’ naar duurzame samenleving

Internet of things is de ‘wildcard’ in de trends naar een duurzame samenleving, stelt Lavinia Warnars, eigenaar en oprichter van LES. “De jonge generatie denkt in termen als prosumenten, delen, nieuwe businessmodellen met oplossingen als hybride bankieren in de WEconomie.

Oplossingen om de hoek

Willen we niet allemaal een vredige, duurzame en mooie wereld? Willen we niet allemaal elkaar helpen, de natuur beschermen en een toekomst waarborgen voor ons kroost? Willen we niet allemaal naar gelijkwaardigheid, empathie en wederkerigheid handelen? Willen we niet allemaal een stabiele economie en een stabiel inkomen, zodat we genoeg eten, drinken, werk, en ontspanning hebben? Het klinkt haast utopisch, maar misschien liggen de oplossingen om de hoek. Althans, Jan Jonker, professor in duurzaamheid aan de Radboud Universiteit, schetst drie opties om die richting uit te gaan.

“Jongeren weten dit als geen ander en zijn progressiever in dat opzicht dan menigeen boven de 30.”

Wildcard

Ten eerste hebben de WEconomie, of ook wel de deeleconomie genoemd. Deze bestaat uit het delen van producten en diensten, het ‘sharing’ en ‘caring’. Dit idee is voortgekomen uit de gedachte dat het anders moet, anders dan wat we nu ondervinden onder de verschillende crises: de financiële, economische, sociale en ecologische. De Internet of Things, ook wel de ‘wildcard’, is de grote speler binnen de huidige trends richting een duurzame samenleving . Deze ‘wildcard’ kan alle producten en diensten snel, voordelig en makkelijk bij de consumenten en producenten brengen. Beter nog, bij een combinatie van de laatsten: als prosumenten.

“Geld is niet meer de enige grootmacht. De doe-het-zelf mentaliteit is groter dan anders vanwege de hoge werkloosheid en onvrede in de huidige machthebbers en organisatievormen.”

Internet of things

Daarnaast wordt er ook veel zelf gedaan en ondernomen: eigen energiecorporaties, huistafel restaurants, Airbnb, Peerby, Blabla Car etc. Een scala aan initiatieven en ondernemingen. Alles op basis van netwerken, samenwerken en van onderaf! Vooral de jonge generatie weet dit als geen ander en is progressiever in dat opzicht dan menigeen boven de 30. Nu is het zaak om deze initiatieven en ondernemingen allemaal te verbinden in verschillende organisatievormen,  zodat ze tegen de huidige, traditionele en destructieve economische vormen zijn opgewassen en zo een nieuwe economie ontstaat waarbij delen het nieuwe hebben is. We gaan ons dan meer horizontaal in plaats van verticaal organiseren en meer in netwerken dan top-down organisaties.

“De traditionele en huidige ‘groten’ staan nog aan het roer, maar niet voor lang meer.”

NBM

Ten tweede: het gaat om Nieuwe Business Modellen (NBMs). Bij NBMs worden de sociale en ecologische kanten van duurzaamheid op nummer 1 en 2 van ons businessplan gezet, naast economische ontwikkeling. Die waardecreatie ontstaat bij transacties. Dus is het zaak om er zoveel mogelijk waardes te creëren. Daarbij wordt niet alleen gebruik gemaakt van monetaire waardes, maar ook andere waardes zoals uren, zorg, energie en intrinsieke waardes. De focus ligt nu nog bij zorg, voedsel, mobiliteit en energie. De creativiteit van de samenleving is daarbij uitmuntend en begint de traditionele machten – gemeenten en overheid – te verdrijven uit hun territorium. Geld is niet meer de eerste grootmacht. De doe-het-zelf mentaliteit is groter dan anders, vanwege de hoge werkloosheid en onvrede in de huidige machthebbers en organisatievormen. Dus worden nieuwe netwerken, organisatievormen en alternatieve waarde creatie initiatieven opgezet. Zoals Jan Jonker stelt in ‘Op het snijvlak van horizontaal en verticaal organiseren ontstaan nieuwe transactievormen’ . Het zaak om nu volume en kracht van alle initiatieven te bundelen en te vergroten.

Hybride bankieren

Foto: Jantien de Bood

Foto: Jantien de Bood

Ten slotte hebben we de term hybride bankieren: wat als we nou naast geld, ook andere vormen van transacties hebben zoals uren, zorg, energie en intrinsieke waarde? Wat als we dìe bij de bank kunnen sparen of opnemen? Misschien bij verschillende banken met verschillende waardes, die al dan niet tegen elkaar kunnen worden verruild? Dan gaan we weer terug naar de hybride vorm van bankieren van weleer. Het monetaire stelsel is aan het wankelen: de financiële en economische crisis zijn we nog niet voorbij en het lijkt erop dat het systeem van binnenuit aan het uithollen is. De traditionele en huidige ‘groten’ staan nog aan het roer, maar niet voor lang meer. De samenleving is zich steeds meer aan het organiseren in zelfvoorzienende vormen, zoals hierboven beschreven. Deze proberen de groten te verdrijven van buiten- en onderaf. Maar wat als we nou van binnenuit het monetaire stelsel omvormen tot een betere afspiegeling van wat waarde is en kan zijn? Er is steeds meer behoefte aan decentralisatie en coöperatie. We kunnen een arena aan legoblokken organiseren met spelregels, zodat we ons met de stroom der wensen van de samenleving laten meevoeren. De uitdaging ligt er, zeker omdat we alles vanaf nul moeten opbouwen.

Duurzame samenleving

Maar wees getroost, vroeger voor en tijdens de introductie van het monetaire stelsel, hadden we dit ook: we konden ruilen in natura of in geld. Een koe voor een geit met wat hooi erbij. Of een koe voor een geit met wat geld. Voor ieder wat wils. De gemene deler in dit verhaal? Alles kan en mag weer, laat je creativiteit spreken en laat je meevoeren op die stroom van het nieuwe gedachtegoed. Heb jij ideeën voor deze nieuwe economische vormen? Deel ze hier en maak kans op een ‘meet and greet’ met prof. Jan Jonker om het over jouw plannen te hebben.

© Lavinia Warnars
Owner & Founder of LES (Lavinia’s Eco Solutions )

De artikelen over NBM  te downloaden  



Geef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.