Je sustainable talent inzetten voor een toekomstbestendige carrière

Je sustainable talent inzetten voor een toekomstbestendige carrière is hèt goede voornemen voor 2015. Nu nog even dagen van afronden, afsluiten, kerstpakketten, dito borrels en diners. Straks thuis op Nieuwjaarsdag na het knallende vuurwerk komt de stilte, de reflectie en de goede voornemens zoals: Wat ga ik anders, duurzamer doen in mijn werk? “Dat vraagt een kanteling van kennis en kunde met nieuwe, aanvullende specialisatie op het gebied van duurzaamheid. In die queeste is het hard werken en goed je huiswerk maken” weet Annick Schmeddes van Sustainable Talent uit ervaring.

Duurzaamheid: moet en moed!

Ook volgend jaar gaat over de nieuwe economie! Het is geen gril of griepje, die wel overgaat zoals gevestigde belangen ons willen wijsmaken. Hen ontgaat het steeds groter wordend maatschappelijk draagvlak voor het verduurzamen van de samenleving. Toegegeven, het begrip duurzaamheid lijkt sleets en alles dekkend, omdat het te pas en onpas en terecht en onterecht wordt gebruikt. Maar de positieve kant hiervan is dat het wel de reële breedte aangeeft van waarover het gaat. Dus ook bouwen aan de toekomstbestendige, circulaire economie met nieuwe businessmodellen en kleinschalige vormen waarin consumenten zelf het heft in handen nemen.

Kanteling kennis en kunde

Future proof career
De vijf stappen naar een Future proof career

Deze ontwikkelingen vragen een open geest, een kanteling bij werkgever en werknemer van kennis en kunde plus een aanvullende specialisatie op het gebied van duurzaamheid. Soms hebben deze belanghebbenden  al het ‘groene licht’ gezien, soms gebeurt het onder druk van buitenaf, omdat de klant/burger dat eist: een schoner milieu in het Hier en nu en zeker voor de volgende generatie, schaarste van grondstoffen, aanvoer van traditionele brandstoffen e.a. Die meerwaarde in gespecialiseerde vakkennis van binnenuit hebben bedrijven, overheidsinstellingen en organisaties van de oude economie nodig om intern vorm te geven aan die transitie naar de nieuwe economie. Ze moeten volgen. “Dat gaat vanuit de productieafdelingen, zo leert de ervaring wat soepeler dan vanuit HR. Daar volgt men wat schoorvoetend, omdat generalisten gemakkelijker dan gespecialiseerde vakmensen overal in het bedrijf ingezet kunnen worden.” De transitie naar een duurzame economie gaat niet van vandaag op morgen noch zonder vallen of opstaan. En met een beetje duurzaamheid in een project werkt ook niet meer. Juist die opschaling van ervaringen tot beleid – van inkoop, productie tot en met levering van producten en diensten – is nu ter zake, zodat het bedrijf doordrenkt raakt van duurzaamheid.

Professionals die investeren in gespecialiseerde kennis, investeren in hun eigen duurzame meerwaarde.

Toekomstbestendige carrière

Het vliegwiel draait steeds sneller dankzij en ondanks stagnerende economie en het gebrek aan durfkapitaal om te investeren in nieuwe bedrijven. Dat zien we allemaal. “Mensen willen wel, maar het zijn de bestaande waardesystemen van bijvoorbeeld bestaanszekerheid en loonzekerheid, die hen tegenhouden. Weerstand voor verandering door innovatieve duurzame oplossingen getuigt eigenlijk van gebrek aan specifieke kennis”, vindt Schmeddes. Er zijn, volgens haar professionals nodig die de noodzakelijke sprong durven te maken en daadwerkelijk gaan zoeken naar die aanvulling op hun vakkennis. Zo weet ze, dat een bank voor zijn afdeling Duurzame investeringen vakkennis zoek op het gebied van nieuwe eigendomsrechten binnen een circulaire productieketen of nieuw businessmodel. “Professionals die investeren in zulke gespecialiseerde kennis, investeren in hun eigen duurzame meerwaarde.”

Sustainable talent

Maar waar begin je met je eigen drie P’s: Person/People, Planet en Profit? Waar liggen de bruggen en hoe bouw je een brug tussen wat de markt vraagt en wat je hen biedt? In de huidige transitie ligt nog weinig vast en moet veel uitgevonden worden. Daarom melden steeds meer professionals uit grote bedrijven en instellingen zich bij Sustainable Talent. Meestal is dat op eigen initiatief en kosten. Maar steeds meer ook met financiële ruggensteun van Personeelszaken om bijvoorbeeld als productmanager, controller of HR-manager heel gericht handen en voeten te geven aan die verduurzaming van het product, dienst, jaarverslag of werving en selectie. “Mijn missie is mensen en bedrijven of overheidsinstellingen te ondersteunen in hun duurzame impact door enerzijds iemand een persoonlijke koppeling te laten maken tussen zijn/haar carrière en duurzaamheid. Anderzijds in de rol van matchmaker een brug te slaan tussen bedrijven en deze nieuwe duurzame professionals.”

Communities duurzame professionals

Urgenda
Voor de community van professionals rondom Urgenda, de organisatie die Nederland sneller duurzaam wil maken door innovatie, geeft Sustainable Talent regelmatig een presentatie over hoe die koppeling van duurzaamheid en je eigen carrière aan te pakken.

Om nu al toegang te krijgen tot up-to-date vakkennis op het gebied van duurzaamheid ziet de loopbaanadviseur van Sustainable Talent dat bedrijven en overheidsinstellingen een community van duurzaamheidsprofessionals om zich heen bouwen. “Een duurzaamheidsschil als het ware.” Door intensief met hen te delen en samen te werken kennen de werknemers en de professionals elkaar onderling al en wordt de stap vanuit de community naar bedrijf of overheidsinstelling ook steeds vaker gemaakt. zo blijkt uit de ervaringen van Sustainable Talent, dat veel voor het bedrijfsleven, overheid en ngo’s werkt.

Het goede voornemen 2015

Annick blauwe muur staand dc

“De tijd is voorbij van vrijblijvend schenken via een ngo’s of liefdadigheidsinstelling met social impact. In deze tijd van het jaar van goede voornemens is het hèt moment jouw bedrijfsmatige oplossing te vinden om bij te dragen aan verduurzaming van onze samenleving”, vindt Sustainable Talent. In het begin misschien nog met wat hulp je weg te vinden in de duurzame specialisaties in je vak. Schmeddes bedrukt in dit verband dat echte vakkennis onontbeerlijk is. “Duurzaamheid is een specialisatie bovenop je vakkennis. Mijn ervaring is,  dat afgestudeerd zijn in Duurzame wetenschappen voor werkgevers te vaag is, omdat het kennis van een echt vak – zoals economie, rechten, gezondheidszorg – hierin ontbeert. Sociale media, communities, trainingen en workshops geven je sustainable talent een kans en een onbeperkte houdbaarheidsdatum.”

Sustainable Talent

Désirée Crommelin
© duurzaamplus.nl



Geef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.