RadboudUMC creëert nieuw verdienmodel met deelmarktplaats

RadboudUMC – Een verduurzaamd monument
© EGM adviseurs

Radboudumc creëert met deelmarktplaats nieuw verdienmodel.  In haar column voor duurzaamplus.nl beschrijft Harriette Laurijsen, beleidsadviseur duurzaamheid bij Radboudumc haar visie op  deze deelmarktplaats op FLOOW2.

Delen, ruilen en weer gebruiken

In de praktijk zie ik dat er veel goederen over zijn die nog prima gebruikt kunnen worden. Deze worden nu vaak afgevoerd als afval omdat we de eventuele nieuwe gebruiker niet kunnen vinden. In principe is er niets mis met de goederen. Ik noem maar een voorbeeld: Laatst hebben binnen het ziekenhuis een nieuw systeem voor specifiek ziekenhuisafval geïntroduceerd, hierdoor hebben we een heleboel pedaalsystemen over van onze oude vaten.  Die pedaalsystemen zijn geen afval, want ze zijn nog prima bruikbaar,  alleen niet voor ons. Een zorginstelling  die met het andere systeem werkt,  kan ze nog prima gebruiken.

 “Floow2 brengt vraag en aanbod op eenvoudige wijze samen

Nieuw verdienmodel

Wij hebben bij het Radboudumc de ambitie om de gezondheidszorg te verduurzamen.  Duurzaamheid gaat bij ons verder dan de groene kant van het verhaal.  Bij duurzaamheid zien wij vooral de uitdaging om de zorg, het onderwijs en het onderzoek te verduurzamen, zodat de gezondheidszorg ook in de toekomst toegankelijk en betaalbaar blijft. Dit wil zeggen dat er expliciet aandacht is voor de mens en de financiële kant. Het gaat om een andere mindset en om een systeemverandering. Het gedachtegoed van de circulaire economie spreekt ons dus sterk aan. Het nodigt uit om slim te produceren en slim om te gaan met goederen. Floow2 draagt hieraan bij. Dat is echt een nieuw verdienmodel!

Deelmarkt specialistische apparatuur

In 2014 willen we starten met de deelmarktplaats van FLOOW2. We beginnen heel simpel met het laaghangend fruit en dat zijn bij ons de goederen die over zijn en waar andere organisaties nog heel goed gebruik van kunnen maken. Zo zie ik bijvoorbeeld mogelijkheden om tussen de zorginstellingen onderling specialistische apparatuur te delen. Op die manier kunnen we laten zien dat het werkt en successen boeken, die draagvlak creëren binnen de rest van de organisatie. Het zou mooi zijn als we het dan nog verder uit kunnen breiden, bijvoorbeeld door het delen van kennis.

Coordinator binnen Radboudumc

harriette-laurijsen kleinEen van de obstakels waar ik verwacht tegen aan te lopen is menskracht. Dit delen gaat eigenlijk dwars door de organisatie van ons ziekenhuis heen, het is afdeling-overstijgend. Iemand zal zich daarvoor in moeten gaan zetten en moeten coördineren. Dit geldt, denk ik voor elk bedrijf, iemand moet hier eigenaar van zijn om te zorgen dat alles goed verloopt bij dit delen. Wij willen nu daarmee aan de slag en FLOOW2 heeft aangeboden hun ervaring en kennis met ons te delen en ons zo in dit proces te ondersteunen.

Harriette Laurijsen, beleidsadviseur duurzaamheid bij Radboudumc
www.umcn.nl



Geef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.