Stem voor duurzaam onderwijs

Stem voor duurzaam onderwijs

Stem voor duurzaam onderwijs in deze verkiezingen voor een duurzame samenleving. Dat is toch wat iedere Nederlander wil? Wie wil een uitslag met een houdbaarheidsdatum tot het komende regeerakkoord? “Ik zou stemmen op een politieke partij die staat voor een samenleving gebouwd op ecologische, sociale en economische duurzaamheid en die daarvoor het onderwijs inclusiever maakt en moderniseert” stelt een van de jonge ondernemers die duurzaamplus.nl naar hun stemkeuze vroeg. Deze langetermijn visie leeft onder veel jonge kiezers en staat in schril contrast met de kortetermijn visie van de Haagse politici op het behoud van AOW, zorg, grenscontrole of over het Wilhelmus en de rommelige Europese Unie. De vele oplossingen die hiervoor in de Haagse kringen  tot nu toe worden aangedragen zijn conservatief, weinig constructief en getuigen weinig van gedurfd, innovatief denken. En als duurzaamheid soms wel in de Nederlandse politiek ter sprake komt, lijkt dit op een dictaat van gevestigde marktpartijen, die na jaren verzet tegen transitie , ‘om’ zijn. Wat is de houdbaarheidsdatum van deze gelegenheidsbekering tot duurzaamheid? Hoe geloofwaardig en innovatief is deze belangenverstrengeling? Dit vragen mensen zich af met een langetermijn visie op een duurzame toekomst voor ons allemaal.

Duurzame verkiezingen

Daarom willen jongeren dat deze verkiezingen verduurzamen door de toekomst van Nederland met een aanstormende generatie meer centraal te stellen. Zij willen stemmen, zijn wel degelijk geïnteresseerd, maar niet in de behoudzucht die ze horen,  noch in de klacht van de politici als zouden jongeren ongeïnteresseerd zijn en afhaken. We weten allemaal: De jeugd heeft de toekomst!  De jeugd weet ook, dat zij die toekomst deelt met de oudere generaties. Maar waarom dan die eenzijdigheid die ze moeten aanhoren in al die debatten over kortetermijn oplossingen voor belangen van oudere generaties? Dat ervaren jonge kiezers als uitzichtloos, als een doodlopende weg. Het maakt hen moedeloos, omdat veel innovatieve en duurzame ontwikkelingen hiervoor voor handen zijn, maar buiten de discussies blijven. Zij denken aan innovatieve, onconventionele  oplossingen op het gebied van ecologische, sociale en economische duurzaamheid, waarvan straks iedereen profijt heeft. ‘Jong geleerd is oud gedaan’ mag dan een oud-Nederlands spreekwoord zijn, daar draait het in het hier-en-nu voor de jongere generatie wel om!

Duurzame samenleving

Jongeren vragen – nee eisen! – onderwijs dat hen opleidt en voorbereidt op die nieuwe economie in onze samenleving van Morgen. Studenten zoeken hun instrumentarium voor deze duurzame toekomst, maar vinden die niet of nauwelijks terug in hun leerstof of curriculum op school of universiteit. Tekenend in deze campagnetijd is dat hun visie op duurzaam onderwijs niet gehoord wordt in de politieke debatten. Met Morgen, het studentennetwerk voor een duurzame toekomst en Jong&duurzaam van de Nationale Jeugdraad gaan studenten zelf aan de slag met allerlei initiatieven en acties. Met hun initiatieven als de duurzame onderwijsmakelaar de SutainabulFuture Generations Forum of de duurzame Introductie Stunt  tijdens de introductieweken paaien zij medestudenten voor hun toekomstbestendige en toekomstbehendige  onderwijseisen om aan de duurzame toekomst te kunnen bouwen.

Duurzaam onderwijs

De initiatieven van de studenten gericht op de onderwijsinstellingen als Green offices  werpen na enige jaren kleinschalig duwen en trekken  vruchten af. Zelfs hun ranking van de duurzaamste hogeschool of universiteit werkt, zo vertelt de voorzitter van Studenten voor Morgen trots. “Universiteiten en Hbo-instellingen zijn heel gevoelig voor deze ranking. Het etiket Duurzaamheid op hun onderwijsinstelling doet het goed bij het werven van nieuwe studenten.”



Geef een reactie

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.